Soczysta i wyrazista surówka z kapusty rodem z Prowansji - francuski przepis na kapustę

Soczysta i wyrazista surówka z kapusty rodem z Prowansji - francuski przepis na kapustę
Autor: Shutterstock Surówka z kapusty na sposób francuski jest soczysta i ma zdecydowany smak
łatwy
25 min
5

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Prowansalska surówka z kapusty  jest  bardzo smaczna i zdrowa. Swój wyrazisty smak zawdzięcza dodatkowi czosnku i papryki, a soczystość - pozostawieniu do przegryzienia się smaków. Polecamy serdecznie tę prostą wersję surówki z kapusty.

SKŁADNIKI

  • 1/2 główki kapusty
  • 2 papryki czerwone
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 0,5 szklanki wody przegotowanej
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżka cukru
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę cieniutko poszatkować. Przełożyć do miski, dodać cukier i sól i starannie wymieszać ręką. Odstawić na kwadrans, aż kapusta puści sok i zmięknie.
  • Paprykę oraz marchew poszatkować tak jak kapustę i dodać do niej, razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  • Wodę, olej i ocet wymieszać, dodać do kapusty, ewentualnie doprawić do smaku. Surówkę odstawić do lodówki na co najmniej godzinę, by się przegryzła.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej