Kiszona kapusta duszona z syropem klonowym - przepis na danie o niezapomnianym smaku

Kiszona kapusta duszona z syropem klonowym - przepis na danie o niezapomnianym smaku
Autor: Shutterstock Kiszona kapusta duszona z syropem klonowym ma cudownie zbilansowany smak - jest kwaskowa z lekką nutą słodyczy i orzechowym aromatem
łatwy
25 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Kiszona kapusta duszona z syropem klonowym to danie, które podbiło moje podniebienie i serce w jednej restauracji. Ponieważ nie mogłam znaleźć na nie przepisu, postanowiłam odtworzyć jego smak z pamięci. Wydawało mi się bardzo proste ale cudownie smaczne i takie też jest. Poznaj przepis na łatwą do przygotowania kapustę kiszoną duszoną z syropem klonowym.

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg średnio ukiszonej kapusty
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 średnie słodkie cebule (biała, cukrowa)
  • 4-5 łyżek syropu klonowego
  • 2-3 łyżki masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę pokroić cieniutkie półplasterki i lekko zrumienić na maśle. Dodać do niej syrop klonowy i lekko całość skarmelizować.
  • Do cebuli dodać kapustę posiekaną na jednakowej wielkości kawałki. Wsypać ziele angielskie i liście laurowe, dokładnie wymieszać.
  • Podlać niewielką ilością wody i dusić do miękkości kapusty.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej