Sałatka z komosy, gruszki i liści szpinaku

2021-03-29
Sałatka z komosy, gruszki i liści szpinaku
Autor: thinkstockphotos.com Quinoa, czyli komosa ryżowa to niezastąpione źródło białka i mikroelementów.
łatwy
20 min
4

Quinoa, czyli komosa ryżowa jest bardzo pożywnym źródłem skrobi i białek. Jej neutralny smak świetnie pasuje do sałatek. Dodatek soczystej gruszki i czarnej porzeczki uzupełni witaminy. W połączeniu z liśćmi młodego szpinaku stanie się pełnowartościowym posiłkiem, dostarczającym sporej dawki błonnika. Polecamy tę sałatkę wszystkim uczulonym na gluten, ponieważ komosa nie zawiera tego białka.

SKŁADNIKI

  • 100 g ziaren quinoa, komosy ryżowej
  • 2 dorodne gruszki
  • Paczka liści szpinaku baby
  • garść owoców czarnej porzeczki
  • 2 łyżki orzechów pekan
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 6 łyżek oliwy lub dobrego oleju rzepakowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziarna quinoa, komosy ryżowej, ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ostudzić.
  • W dużej misce z soku cytrynowego, soli, cukru i oliwy utrzeć winegret. Można również wykorzystać winegret miodowy.
  • Do miski dodać pokrojoną w cienkie plasterki gruszkę.
  • Następnie dodać komosę oraz liście szpinaku. Lekko wymieszać.
  • Nakładać na talerze, posypać na koniec owocami czarnej porzeczki i grubo siekanymi orzechami pekan.
Redakcja
więcej