Sałatka z komosy, gruszki i liści szpinaku
2021-03-29

łatwy
20 min
4
Quinoa, czyli komosa ryżowa jest bardzo pożywnym źródłem skrobi i białek. Jej neutralny smak świetnie pasuje do sałatek. Dodatek soczystej gruszki i czarnej porzeczki uzupełni witaminy. W połączeniu z liśćmi młodego szpinaku stanie się pełnowartościowym posiłkiem, dostarczającym sporej dawki błonnika. Polecamy tę sałatkę wszystkim uczulonym na gluten, ponieważ komosa nie zawiera tego białka.
SKŁADNIKI
- 100 g ziaren quinoa, komosy ryżowej
- 2 dorodne gruszki
- Paczka liści szpinaku baby
- garść owoców czarnej porzeczki
- 2 łyżki orzechów pekan
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru
- 6 łyżek oliwy lub dobrego oleju rzepakowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziarna quinoa, komosy ryżowej, ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ostudzić.
- W dużej misce z soku cytrynowego, soli, cukru i oliwy utrzeć winegret. Można również wykorzystać winegret miodowy.
- Do miski dodać pokrojoną w cienkie plasterki gruszkę.
- Następnie dodać komosę oraz liście szpinaku. Lekko wymieszać.
- Nakładać na talerze, posypać na koniec owocami czarnej porzeczki i grubo siekanymi orzechami pekan.