Sałatka z kaszy gryczanej. Z burakami i serem feta to bomba smakowa i odżywcza

Sałatka z kasza gryczaną - pożywna, sycąca i pyszna
Autor: Shutterstock Sałatka z kasza gryczaną sprawdzi się na lunch lub kolację.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Sałatka z kasza gryczaną z dodatkiem buraków, sera i świeżych warzyw to smaczna propozycja na zdrowy lunch lub sycącą kolację. Kasza gryczana to jeden z naszych polskich super produktów. Jest zdrowa, smaczna i sycąca. Do tego nie zawiera glutenu, więc jest cennym składnikiem diety bezglutenowej. Ma wyrazisty smak, który harmonijnie łączy się z warzywami. 

SKŁADNIKI

  • 1/2 szklanki lub 1 torebka kaszy gryczanej
  • 1 burak
  • kilka pomidorów koktajlowych
  • kilka pieczarek
  • 1 opakowanie sera feta
  • listki szpinaku do dekoracji Szpinak, rukola, roszponka)
  • masło
  • sól i pieprz
  • oregano

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Buraka, obrać, pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć na blaszce i upiec w piekarniku (200 st.C) aż będzie miękki. Można go również ugotować. Wtedy najlepiej ugotować go w skórce i obrać dopiero po gotowaniu.
  • Pieczarki umyć, pokroić przesmażyć na odrobinie masła lub upiec razem z burakiem.
  • Kaszę gryczaną ugotować na sypko, do ciepłej dodać odrobinę masła lub oliwy, przestudzić.
  • Pomidory umyć pokroić w mniejsze części. Ser pokroić w kosteczkę, buraka również.
  • Składniki sałatki wymieszać, przyprawić solą (ostrożnie, bo feta jest słona), pieprzem i oregano.
  • Podawać udekorowaną zielonymi listkami i kawałkami orzechów włoskich.
Beszamel - Buraki

Galeria: Sałatka do pracy - najlepsze przepisy

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej