Berlińska zupa ziemniaczana: przepis na pyszną kartoflankę

2021-03-29
Berlińska zupa ziemniaczana
Autor: Shutterstock Berlińska zupa ziemniaczana jest pyszna i sycąca.
łatwy
30 min
4

Berlińska zupa krem z ziemniaków z wyraźnym posmakiem boczku i intensywną nutą majeranku. Do tego chrupiące skwareczki. Sycąca i bardzo smaczna niemiecka zupa na polskie stoły.

Poznaj nasze przepisy na inne, ciekawe dania z ziemniakami w roli głównej:

Niemiecka sałatka ziemniaczana: przepis na Kartoffelsalat [WIDEO]

Ziemniaki pieczone w piekarniku - podajemy dobry przepis na pieczone ziemniaki [WIDEO]

Jak zrobić dobre placki ziemniaczane? [przepis+wideo]

SKŁADNIKI

  • pół kg ziemniaków
  • pęczek włoszczyzny
  • 2 cebule
  • 100 gr wędzonego boczku
  • 1 łyżka oleju
  • litr bulionu warzywnego
  • świeży majeranek
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki i włoszczyznę obierz i pokrój na kawałki, cebule obierz i posiekaj, boczek pokrój w kostkę.
  • Rozgrzej olej w garnku, wrzuć do niego cebulę i 2/3 boczku.
  • Kiedy cebula się zeszkli dodaj ziemniaki i włoszczyznę i chwilę podsmaż.
  • Następnie wlej bulion i dodaj część majeranku. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i pozostaw na nim garnek na 15 min.
  • Wyjmij z zupy majeranek, resztę zmiksuj dodając śmietanę, przypraw.
  • Resztę boczku usmaż na chrupiąco na suchej patelni.
  • Zupę podawaj posypaną skwarkami z boczku i listkami majeranku.