Surówka z selera ze słoika. Dodaj tylko rodzynki i nieco przypraw

Surówka selera i rodzynek
Autor: Shutterstock Surówka z selera i rodzynek to jedna z najprostszych przystawek.
łatwy
5 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Surówka z selera marynowanego i rodzynek świętowała już swój szczyt popularności, ale warto sobie o niej przypomnieć. Prosta sałatka o słodko-orzechowym aromacie nadal może zachwycić domowników, a jej przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut.

SKŁADNIKI

  • 1 słoik marynowanego selera korzeniowego
  • 1 garść rodzynek
  • 2 łyżki majonezu
  • sól i pieprz
  • cukier
  • sok z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rodzynki zalać gorąca wodą i poczekać aż zmiękną. Odcedzić.
  • Selera odcedzić z zalewy, wymieszać z rodzynkami.
  • Majonez przyprawić solą, pieprzem, odrobiną cukru i kilkoma kroplami soku z cytryny.
  • Wymieszać surówki sałatki z sosem.
Seler zwyczajny – dlaczego warto jeść selery?

Galeria: Surówki obiadowe - 21 przepisów na pyszne sałatki do obiadu

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej