Zapiekanki z bagietki z kabanosami, świeżym pomidorem i oliwkami

Zapiekanki z bagietki z kabanosami, świeżym pomidorem i oliwkami
Autor: Shutterstock Zapiekanki z bagietki można przygotować z różnymi dodatkami.
łatwy
20 min
4

Zapiekanki z bagietki z kabanosami, świeżym pomidorem i oliwkami to propozycja na ciepłą kolację. Smaczne, ciepłe kanapki to sycący posiłek, który mozna przygotować w kilka chwil.

SKŁADNIKI

  • 1 półbagietka
  • 2 łyżki tartego żółtego sera
  • 2-3 kabanosy wieprzowe
  • 3 łyżki passaty pomidorowej lub domowego przecieru
  • szczypta ostrej papryki
  • sól i pieprz
  • szczypta suszonego oregano
  • 1 pomidor
  • kilka zielonych oliwek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Passatę pomidorowa wymieszać z solą, pieprzem, papryką i oregano, dodać kilka kropli oliwy.
  • Bagietkę przekroić wzdłuż na pół, posmarować sosem i obsypać serem. Na nim ułożyć pokrojone w plasterki kabanosy.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st. C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem.
  • Ułożyć na nim przygotowane zapiekanki i wstawić do piekarnika na 15-20 minut.
  • Upieczone zapiekanki wyjąć z piekarnika, na każdej położyć 2-3 plasterki pomidora i kawałki zielonych oliwek.
Domowy przecier pomidorowy. Najlepsza baza do zup i sosów.
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej