Smakowita pasta z soi do chleba - zrobisz ją w 10 minut!

Smakowita pasta z soi do chleba - zrobisz ją w 10 minut!
Autor: Shutterstock Pasta sojowa jest zdrowa, pełna roślinnego białka i błonnika, a także bardzo łatwa do przygotowania.
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Pasta z soi do chleba to przepis ze starej książki kucharskiej, zmodyfikowany przeze mnie. Przede wszystkim używam soi już ugotowanej, z puszki, co bardzo ułatwia życie. Pastę można przygotować w wersji wegańskiej, stosując roślinne zamienniki sera i pomijając jajko.

SKŁADNIKI

  • 1 puszka gotowanej soi
  • 10 dag startego ostrego sera żółtego
  • 1-2 jajka na twardo
  • 1 łyżka majonezu (może być wegański)
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • sól, pieprz i ulubione przyprawy do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Soję wyłożyć z puszki na sitko, przepłukać wrzątkiem i osączyć.
  • Soję zmielić - można ją przepuścić przez praskę do ziemniaków lub rozdrobnić tłuczkiem do ziemniaków.
  • Do masy sojowej dodać starty ser, starte na tarce jajka, majonez, musztardę i przyprawy, wymieszać.
  • Podawać po schłodzeniu, posypane zieleniną.
Jak prawidłowo ugotować jajka na twardo? Beszamel.pl podpowiada
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej