Śledzie z gorczycą: przepis na aromatyczną przekąskę

Śledzie z gorczycą: przepis na aromatyczną przekąskę
Autor: Shutterstock Smak śledzi z gorczycą podkreśla dodatek koncentratu pomidorowego. Po prostu pyszne
łatwy
25 min
4

Brak pomysłu na pyszną przekąskę? Zawsze warto przygotować niezawodnego śledzia. Proponujemy przepis na śledzie z gorczycą. Najlepiej smakują następnego dnia po przygotowaniu. Takie śledzie można śmiało zaserwować z każdej odświętnej okazji, świetnie sprawdzą się podczas eleganckiego przyjęcia.

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg płatów śledziowych solonych
  • 2 łyżki cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki octu 6%
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 30 dag cebuli
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • listek laurowy
  • 4 łyżeczki gorczycy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śledzie wymocz, pokrój na kawałki i odstaw. Jak moczyć śledzie piszemy tutaj
  • Cebulę pokrój w paseczki, uduś na oleju.
  • Dodaj cukier, ocet, koncentrat pomidorowy, ziele angielskie i liść laurowy. Zagotuj i razem duś kilka minut.
  • Dodaj gorczycę i znów kilka minut gotuj.
  • Po wystygnięciu wymieszaj ze śledziami i odstaw w chłodne miejsce.
Śledzie a zdrowie: właściwości, wartości odżywcze. Dlaczego warto jeść śledzie?

Zobacz, także przepis na >>>ŚLEDZIE PO KASZUBSKU

Tatar ze śledzi - 9 przepisów na śledziowy tatar

Daniel Działa

Z wykształcenia polonista i amerykanista, z zawodu – bardziej ten pierwszy. Od ponad dekady zajmuje się pracą nad tekstami: pisaniem, redagowaniem, okazjonalnie korektą. Specjalizuje się przede wszystkim w tematyce home & living, …

więcej