Śledź po grecku: przepis, który pokochasz

2021-11-26
Śledź po grecku: przepis, który pokochasz
Autor: Shutterstock Śledzik po grecku to propozycja nie tylko na wigilijny i świąteczny stół, ale również na dni powszednie
łatwy
25 min
4

Śledź po grecku to kolejna odmiana naszej polskiej, ukochanej ryby po grecku, tyle że tym razem ze śledziem. Doskonała propozycja nie tylko na wigilijny i każdy świąteczny stół, ale również w dni powszednie. 

 

Nadal głodna wrażeń smakowych i nowych receptur. Wypróbuj również przepisy na >>> Śledzia po kaszbuskuŚledzia po egipsku w aromatycznym pomidorowym sosieŚledzie pod pomidorową pierzynką oraz Sałatkę śledziowo-śliwkową

Tatar ze śledzi - 9 przepisów na śledziowy tatar

SKŁADNIKI

  • ½ kg solonych filetów śledziowych
  • ¾ szklanki mleka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ½ średniego selera
  • 1 cebula (duża)
  • 5 łyżek pomidorowego koncentratu
  • 3 łyżki oliwy
  • przyprawy: liść laurowy, 5 ziaren ziela angielskiego, po pół kawowej łyżeczki tymianku, bazylii i cukru
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Filety śledziowe trzeba wymoczyć 2 godz. w mleku. Więcej o moczeniu śledzi znajdziesz tutaj
  • Warzywa trzeba obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Rozgrzewamy na patelni lub w rondlu oliwę i podsmażamy starte warzywa. Dodajemy do warzyw pieprz, ziele angielskie i liść laurowy, trochę wody, by warzywa zaczęły się dusić. 
  • Gdy warzywa będą już miękkie dodajemy przecier pomidorowy (jest kwaśny, a w kwasie nic nie ugotuje się do miękkości), paprykę, bazylię, tymianek i cukier. Wszystko dusimy jeszcze przez ok. 5 minut.
  • Po ostudzeniu obkładamy warzywami filety wyłożone na półmisku. Obsypujemy całość natką, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki. Przed podaniem śledzie po grecku trzeba schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny.
Śledzie a zdrowie: właściwości, wartości odżywcze. Dlaczego warto jeść śledzie?