Pasta rybno-pieczarkowa - pyszne i tanie smarowidło do pieczywa z sardynek z puszki

Pasta rybno-pieczarkowa
Autor: Shutterstock Pasta rybno-pieczarkowa prosta i tania, a jednocześnie wykwintna przekąska.
łatwy
20 min
4

Pasta rybno-pieczarkowa to smaczny i tani sposób na pyszne smarowidło d pieczywa lub dodatek do krakersów. Wystarczy puszka sardynek, kilka pieczarek i jajko na twardo, aby przygotować znakomitą pastę, która smakuje jak milion dolarów, choć kosztuje grosze.

SKŁADNIKI

  • 1 puszka sardynek w oleju
  • 6-7 pieczarek
  • 1 nieduża cebula
  • 2 jajka na twardo
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rybę osączyć z nadmiaru oleju i rozdrobnić widelcem. 
  • Pieczarki umyć i pokroić w kosteczkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę obrać i drobno posiekać.
  • Pieczarki i cebulę udusić na niedużej ilości masła. Wystudzić.
  • Jajka posiekać w bardzo drobną kostkę lub zmielić w maszynce do mięsa.
  • Wymieszać wszystkie składniki pasty, podawać z pieczywem lub krakersami.
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej