Majonez z limonką i jalapeno: najlepszy sos do jajek, wędlin i mięsa

2021-03-31
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Majonez z limonką i jalapeno: najlepszy sos do jajek, wędlin i mięsa
Autor: Shutterstock
łatwy
10 min
4

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Majonez z limonką i jalapeño ma świeży, pikantny i lekko kwaśny smak. To najlepszy sos do jajek, wędlin i mięsa. Szczególnie wiosną. Blado-zielony sos majonezowy pasuje również do surowych i gotowanych warzyw. Bazą sosu jest gotowy majonez, tradycyjny lub wegański. Po prostu pycha!

Składniki

1 szklanka majonezu jajecznego lub wegańskiego

1 garść natki kolendry

2 plasterki świeżej papryczki jalapeno lub do więcej jeśli lubisz bardzo ostre sosy

1 łyżeczka skórki startej z limonki

1 łyżeczka czosnku granulowanego

1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

2 łyżeczki soku z limonki

2-4 łyżki mleka lub napoju migdałowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Do wysokiego i wąskiego naczynia dodać majonez oraz wszystkie składniki. 

Wstawić do naczynia blender ręczny i nie odrywając głowicy blendera od dna naczynia emulgować sos. 

Emulgować do chwili uzyskania jednolitego sosu. 

Przechowywać w lodówce.

Podawać do jajek gotowanych na twardo, warzyw surowych i gotowanych, wędlin oraz pieczonych i grillowanych mięs. 

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska