Łosoś gravlax z sosem jogurtowo-koperkowym. Zakochasz się w nim od pierwszego kęsa

Łosoś gravlax z sosem jogurtowo-koperkowym. Zakochasz się w nim od pierwszego kęsa
Autor: Shutterstock Łosoś gravlax ma niezwykle delikatny smak i rozpływa się w ustach
łatwy
15 min
4

Łosoś gravlax to tradycyjne danie w krajach skandynawskich, przyrządzane z surowego łososia peklowanego w soli z dodatkiem cukru i koperku. Specjalnie marynowanego łososia podaje się na pieczywie z dodatkiem sosu. My proponujemy łososia gravlax z sosem jogurtowo-koperkowym.

Gravlax to tradycyjne danie kuchni skandynawskiej, a zwłaszcza szwedzkiej, które polega na marynowaniu surowego łososia w mieszance soli, cukru, pieprzu oraz ziołach, takich jak koperek. Przygotowanie gravlax jest stosunkowo proste, ale wymaga pewnego czasu, ponieważ łosoś musi się marynować przez kilka dni. Poniżej znajdziesz prosty przepis na przygotowanie gravlax

SKŁADNIKI

  • 90 dkg łososia
  • 1 1/2 łyżki soli morskiej
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 1/2 łyżki cukru białego
  • 1 1/2 otartej skórki z grejpfruta
  • 1/2 łyżki zielonego i czerwonego pieprzu, rozgniecionego w moździerzu
  • 1/2 łyżki ziarenek jałowca rozgniecionego w moździerzu
  • kromki pieczywa WASA
  • Składniki na sos jogurtowo-koperkowy:
  • 300 ml jogurtu greckiego
  • 1 łyżka posiekanego kopru
  • 1 łyżka pokrojonego grapefruita
  • 1 łyżka miodu
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Składniki marynaty mieszamy i nacieramy nią łososia.
  • Układamy łososia w naczyniu, najlepiej szklanym lub ceramicznym, przykrywamy folią spożywczą i mocno obciążamy. Zostawiamy w lodówce na 3 dni, regularnie usuwając zbierający się płyn.
  • Czwartego dnia wyjmujemy łososia, usuwamy nadmiar marynaty, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na dobę do lodówki, w celu utrwalenia się marynowania.
  • Gravlax z łososia kroimy w cienkie plastry, układamy na pieczywie i polewamy sosem jogurtowo-koperkowym.
  • Sos: jogurt, koper, grejprut, miód wymieszać. Doprawić solą do smaku i odstawić na 15 minut.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej