Ogórki po chińsku na zimę - bez pasteryzacji!

2020-08-05
Ogórki po chińsku na zimę - bez pasteryzacji!
Autor: Shutterstock Ogórków po chińsku nie trzeba pasteryzować - to wielka zaleta tego przepisu
łatwy
35 min
4

Ogórki po chińsku są dość pikantne, aromatyczne i bardzo smaczne. Ich przygotowanie nie jest  trudne, a ich dodatkowym plusem jest  to, że nie wymagają pasteryzacji. Olej dodany do zalewy gromadzi się na wierzchu i chroni zawartość przed drobnoustrojami.

Polecamy też:

SKŁADNIKI

  • 2 kg małych ogórków
  • główka czosnku
  • 4 płaskie łyżki soli kamiennej
  • Zalewa:
  • 0,5 kg cukru
  • 1,5 szklanki octu 10%
  • 1 łyżeczka chili
  • 8 łyżek oleju

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ogórki przekroić na pół. Jeśli są większe - na 4 części. Czosnek pokroić w cienkie plasterki.
  • Wymieszać ogórki z czosnkiem, zasypać solą i odstawić na 6 godzin.
  • Po tym czasie odlać powstały sok.
  • Zagotować zalewę z podanych składników. Ciepłą zalewą zalać ogórki i odstawić na 24 godziny.
  • Ogórki z zalewą wkładać do wyparzonych słoików, zakręcić i gotowe! Nie pasteryzować!
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?