Mus jabłkowy dla dzieci: jak zrobić? [prosty przepis]

2021-03-29
mus-jablkowy-dla-dzieci-jak-zrobic-prosty-przepis.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Mus jabłkowy to znakomity przysmak dla dzieci, ale również dorośli nie będą rozczarowani
średni
30 min
4

Mus jabłkowy dla dzieci to znakomity dodatek do naleśników, babeczek, placków i ciast. Warto go przyrządzić, aby w chłodne wieczory przypomnieć sobie wakacyjne przygody. Sprawdź, jak zrobić pyszny mus jabłkowy.

SKŁADNIKI

  • jabłka
  • woda
  • cytryna
  • cukier

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wybraną ilość jabłek należy obrać ze skórki i wyciąć gniazda nasienne. W czasie obierania warto polewać je sokiem z cytryny, aby nie zdążyły zbyt mocno sczernieć.
  • Następnie owoce należy pokroić w ćwiartki. W międzyczasie podgrzewamy garnek, wlewając do niego trochę wody (3/4 szklanki). Pokrojone owoce wsypujemy do garnka i całość gotujemy, dopóki woda nie wyparuje.
  • Jeśli w czasie gotowania woda wyparowała, a jabłka nie zmieniły konsystencji na półpłynną, należy trochę jej dolać. I odwrotnie – jeśli jabłka są już gotowe, a wody jest za dużo, odlewamy część.
  • Gotowy mus jabłkowy próbujemy i w razie potrzeby dodajemy cukru. Następnie przecieramy go przez sitko, rozbijamy tłuczkiem do ziemniaków albo blendujemy, żeby uzyskać jak najbardziej płynną masę.
  • Mus jabłkowy przekładamy do słoików. Zakręcamy je mocno i gotujemy 20 minut, aby je spasteryzować. Można je również włożyć do rozgrzanego piekarnika i tam zostawić na kilkadziesiąt minut. Gotowe słoiki przekręcamy do góry dnem i przykrywamy ściereczką.
  • Tak przygotowany mus jabłkowy będzie można wykorzystywać do ciast i deserów przez całą zimę!