Chutney z rabarbaru - przepis. Jak zrobić ostry czatnej rabarbarowy?

2022-05-24
Chutney z rabarbaru
Autor: Shutterstock Chutney z rabarbaru to doskonały dodatek do mięs
łatwy
60 min
10

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Z rabarbaru można przygotować przetwory na zimę. Rabarbar świetnie sprawdzi się jako dodatek do dżemów, chutneya czy przecieru. Kwaskowaty smak będzie idealnie komponował się z różnego rodzaju mięsem. Podajemy przepis na chutney z rabarbaru.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obraną cebulę i czosnek siekamy.
  • Rabarbar obieramy i kroimy na plasterki. Wszystko wkładamy do garnka i dodajemy cukier, gorczycę, rodzynki, imbir, ziele, kolendrę i pieprz. Łączymy i dusimy przez 1/2 godziny.
  • Po 30 minutach dodajemy ocet, miód, goździki i cynamon. Mieszamy i doprowadzamy do zagotowania.
  • Potem gotujemy na mniejszym ogniu około 40 minut.
  • Jak chutney zgęstnieje, przekładamy do wyparzonych słoiczków i pasteryzujemy przez około 15 minut. Chutney jest idealnym dodatkiem do mięs.
Rabarbar - jakie ma właściwości? Dlaczego warto jeść rabarbar?

Chutney to rodzaj gęstego sosu przygotowywanego z warzyw i owoców, który ma słodko-słonawy smak i idealnie pasuje do potraw mięsnych. Sos ten najbardziej znany jest w kuchni indyjskiej. Chutney charakteryzuje się tym, że warzywa i owoce są w kawałkach a nie jak w dżemie - rozgotowane.

Polecamy również:

Chutney z żurawiną

Chutney z żurawiną, morelami i jabłkami 

Chutney z papryką

Chutney z jabłek

Chutney z pomidorów i moreli

Wytrawny chutney z czerwonych porzeczek

Chutney wiśniowy

Chutney śliwkowy

Chutney jagodowy do mięs

Galeria: Przetwory z rabarbaru