Zapiekanka z zupek chińskich i piersi kurczaka - nie mów bryyy... zanim nie spróbujesz

Zapiekanka z zupek chińskich i piersi kurczaka - nie mów bryyy... zanim nie spróbujesz
Autor: Shutterstock Zapiekanka z zupek chińskich w białym naczyniu do zapiekania.
łatwy
30 min
6

Tak, zdaję sobie sprawę, że zupki chińskie to samo zło. Większość z nas wie, że wewnątrz kolorowych opakowań kryje się sama chemia, a i tak każdy od czasu do czasu skusi się na "złotego kurczaka" czy "ostrą krewetkę". Ja również, ale niekoniecznie w formie wody z przyprawami i makaronem. Zapiekanka z zupek chińskich, gdy dodamy do niej kurczaka, warzywa i ser smakuje całkiem nieźle. Polecam danie przyprawić naturalnymi przyprawami, a te dołączone do zupek wyrzucić, bo tam skumulowana jest cała zupkowa chemia.

SKŁADNIKI

  • 3 zupki chińskie
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 papryka czerwona
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2-3 ogórki konserwowe
  • 1-2 łyżki kaparów (opcjonalnie)
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 250 g sera żółtego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron z zupek drobno pokruszyć i zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na 15 minut, aby napęczniał.
  • Kurczaka pokroić w plastry o grubości ok 0,5 cm, oprószyć papryką, usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Wystarczy 1-2 min z każdej strony.
  • Kurczaka zdjąć z patelni, a gdy nieco przestygnie pokroić w niedużą kostkę. Papryki umyć i też pokroić w kostkę podobnej wielkości.
  • Kukurydzę i kapary odcedzić, wymieszać z kurczakiem i papryką. Dodać połowę sera i odcedzony makaron, jogurt i majonez. Wymieszać.
  • Przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem, wyrównać wierzch posypać resztą żółtego sera.
  • Zapiekać 20 minut w temperaturze 180 st. C.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej