Warstwowa zapiekanka z chleba tostowego - tania i pyszna

Zapiekanka z chleba tostowego
Autor: Shutterstock Zapiekanka z chleba tostowego i świeże składniki na blacie kuchennym.
łatwy
25 min
8

Do przygotowania tej zapiekanki potrzebujesz niewiele: wystarczy opakowanie chleba tostowego (może być czerstwy), dużo żółtego sera i trochę szynki i pieczarek. Warstwy zapiekanki - poza warstwą chlebową można dowolnie komponować, w zależności od tego, co lubimy i jaka jest zawartość naszej lodówki.

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie chleba tostowego
  • 300 g żółtego sera
  • kilka plasterków szybki
  • 10 pieczarek
  • 1 spora cebula
  • 1 pomidor
  • 2 jajka
  • 3 łyżki śmietany
  • sól i pieprz
  • zioła prowansalskie
  • olej lub masło

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kwadratową lub prostokątną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Pieczarki umyć, jedną odłożyć a resztę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czosnek obrać i posiekać.
  • Cebulę obrać i posiekać w kosteczkę, zeszklić na rozgrzanym tłuszczu razem z pieczarkami i czosnkiem.
  • Jajka rozkłócić, wymieszać ze śmietaną, przyprawić solą, pieprzem i ziołami.
  • Dno wyłożonej papierem blaszki przykryj ciasno ułożonymi kromkami chleba. Chleb nasącz sosem jajecznym.
  • Na chlebie ułóż plastry szynki i posyp warstwą tartego sera. Przykryj kolejną warstwą chleba.
  • Chleb ponownie nasącz sosem i wyłóż na niego przesmażone pieczarki z cebulą i czosnkiem, posyp obficie żółtym serem.
  • Wierzch udekoruj plastrami pomidora i plastrami odłożonej wcześniej pieczarki.
  • Zapiekaj w temperaturze 180 st. C przez ok 30-35 minut.
Jak zrobić domowy chleb - przepis z Focaccia Ristorante
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej