Pierożki samosa: przepis na indyjskie smażone pierożki

2018-08-23
Pierożki samosa: przepis na indyjskie smażone pierożki
Autor: Shutterstock Pierożki samosa to  najbardziej popularna indyjska przekąska.
średni
45 min
4

Pierożki samosa to jedno z najbardziej znanych dań kuchni indyjskiej. Samosy to najbardziej znana hinduska przekąska, ciasto wypełnione wegetariańskim (bardziej popularne) lub mięsnym nadzieniem, smażone w głębokim tłuszczu.

Składniki

Ciasto:

40 dag mąki

10 dag ghee (masło klarowane) lub masła

5-7 łyżek wody

sól

Farsz:

20 dag groszku

3 ziemniaki

1/2 kalafiora

łyżka kurkumy

łyżeczka kminku indyjskiego

po 1/2 łyżeczki nasion kozieradki, startego kłącza imbiru, zmielonych: kolendry, goździków, cynamonu

sól, pieprz

olej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Wymieszaj mąkę z solą i roztopionym ghee lub masłem.Zagnieć ciasto, powoli dodając wodę.

Uformuj kulę, skrop wodą i przykryj.

Rozgrzej na patelni ghee lub olej, wrzuć kminek, gdy zbrązowieje, dodaj kozieradkę, następnie imbir i zmielone przyprawy.

Po kilku minutach dołóż drobno pokrojone ziemniaki, smaż 3–4 minuty, mieszając.

Dodaj różyczki kalafiora, smaż kolejne 3–4 minuty. Wlej 2 łyżki wody, gotuj do miękkości.

Dodaj ugotowany groszek, sól, pieprz, wystudź.

Ciasto podziel na małe kulki, rozwałkuj na placuszki, przekrój każdy na pół.

Złóż dwa końce prostego brzegu, tak by utworzyły kieszonkę.

Do środka nałóż nadzienie, zlep brzegi.

Smaż w głębokim tłuszczu. Odsącz i podawaj na gorąco.