Pierogi różne

Polskie pierogi to zdecydowana gwiazda rodzimych kulinariów - uwielbiana zarówno przez rodaków, jak i turystów. Jednak świat pierogów i podobnych do nich dań jest znacznie szerszy. Rosjanie zajadają się swoimi pielmieni, Gruzini mają chinkali, a w Azji Środkowej każdy region ma coś do dodania od siebie. Warto więc poznać mniej popularne receptury.

Pierogi różne

Pierogi różne wszystkie przepisy

Filtry

CZAS

PORCJA DLA

OCENA

TRUDNOŚĆ

Empanadas z kurczakiem: pieczone pierogi łatwiejsze niż myślisz

Empanadas z kurczakiem: pieczone pierogi łatwiejsze niż myślisz

Empanadas con pollo, to pieczone pierogi z maślanego ciasta z pysznym nadzieniem z kurczaka. Empanady to tradycyjna potrawa kuchni Ameryki Łacińskiej. Każdy kraj ma swoją narodową wersję. Empanady z kurczakiem popularne są szczególnie w Meksyku, Argentynie i Peru. Z tej ilości składników otrzymasz 16 sycących pierogów. Wypróbuj przepis na pieczone pierogi! To łatwiejsze niż myślisz!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Empanadas: pieczone pierogi z wołowiną po argentyńsku

Empanadas: pieczone pierogi z wołowiną po argentyńsku

Empanadas to pieczone pierogi z nadzieniem mięsnym, ale także ziemniaczanym, serowym lub warzywnym. Każdy region Argentyny, skąd empanadas wyemigrowały w świat, ma swoje oryginalne nadzienie do empanadas. Przygotowanie pieczonych pierogów w stylu południowo-amerykańskim nie jest trudne, a efekt przerasta najśmielsze oczekiwania. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Pierogi ziemniaczane z kurczakiem i szpinakiem

Pierogi ziemniaczane z kurczakiem i szpinakiem

Pierogi ziemniaczane z kurczakiem i szpinakiem to pyszne danie obiadowe. Idealne na dzień powszedni, a z odpowiednimi dodatkami doskonały obiad w dzień świąteczny. Można pierogi nadziać farszem z piersi kurczaka i szpinaku lub mięsem mielonym, wieprzową potrawką z warzywami, nadzieniem ruskim. Każda wersja będzie smaczna. Wystarczy uruchomić swoją wyobraźnię. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pierożki ze szpinakiem i serkiem topionym

Pierożki ze szpinakiem i serkiem topionym

Pierożki ze szpinakiem i serkiem topionym idealnie sprawdzą się zarówno podczas rodzinnego obiadu, jak i danie na domowej kolacji. Z łatwością spakujesz je również do pudełka i zabierzesz ze sobą do pracy.  

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Pierogi ze szpinakiem: prosty przepis

Pierogi ze szpinakiem: prosty przepis

Pierogi ze szpinakiem to klasyk, w tym przepisie  farsz do pierogów powstaje ze szpinaku mrożonego, więc jest to dobre rozwiązanie na sezon zimowy, oraz dla tych, którzy chcą sobie oszczędzić płukania szpinaku i odrywania ogonków.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Obłędne pierogi z botwiną i serem feta

Obłędne pierogi z botwiną i serem feta

Pierogi z botwiną i serem feta są świetnym urozmaiceniem diety. Botwina dostarcza wielu niezbędnych organizmowi antyoksydantów. Pierogi z buraczkowym nadzieniem efektownie wyglądają i wybornie smakują. Takie pierogi nadziane młodymi liśćmi buraka i słonym serem może zrobić każdy. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Pierogi po szwedzku - paluszki drożdzowe wypełnione farszem pieczarkowym

Pierogi po szwedzku - paluszki drożdzowe wypełnione farszem pieczarkowym

Szwedzkie pierogi nie przypominają polskich przysmaków. Są to po prostu paluchy z ciasta drożdżowego obficie wypełnione farszem z pieczarek i cebuli. Świetnie pasują do czerwonego barszczu.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Zupa warzywna z dodatkiem tortellini - zdrowa i sycąca

Zupa warzywna z dodatkiem tortellini - zdrowa i sycąca

Porcja ciepłej warzywnej zupy to znakomita dawka witamin. Jeśli dodamy do niej włoskie pierożki tortellini, wypełnione mięsnym nadzieniem, staje się ona bardzo treściwa i daje energii na wiele godzin.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Uszka ze śledziem: przepis na tradycyjne polskie danie na Wigilię

Uszka ze śledziem: przepis na tradycyjne polskie danie na Wigilię

Uszka do wigilijnego barszczu najczęściej mają grzybowy farsz. A przecież w dawnej kuchni polskiej podawano uszka również z farszem rybnym lub śledziowym. Jeśli masz ochotę na zmiany, chcesz głębiej sięgnąć do tradycji albo po prostu kochasz dania rybne - wypróbuj nasz przepis na uszka ze śledziem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Pyszne pierogi z dynią i soczewicą - niedrogi przepis

Pyszne pierogi z dynią i soczewicą - niedrogi przepis

Pierogi  z dynią i soczewicą zasmakują nie tylko wegetarianom. To porcja zdrowego błonnika, roślinnego białka i  przede wszystkim - smaku! Spróbuj  ich, a nie pożałujesz!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Strona 1 z 3