Pumpkin coffee: kawa z dynią w sam raz na Halloween

2021-03-29
Pumpkin coffee: kawa z dynią w sam raz na Halloween
Autor: thinkstockphotos.com Rozgrzewająca kawa podniesie temperaturę imprezy halloweenowej
średni
20 min
4

Świętowanie Halloween wymaga upiornej oprawy - najlepiej z dynią w roli głównej, czyli symbolem święta. Goście będą zachwyceni, jeśli zaserwujesz im pyszny, rozgrzewający napój kawowy z dynią i przyprawami korzennymi. Pumpkin coffee sprawdzi się zresztą nie tylko podczas Halloween - można go pijać całą jesień.

SKŁADNIKI

  • 4 łyżki syropu dyniowo-korzennego (składniki niżej)
  • podwójne espresso
  • 250 ml mleka
  • do dekoracji przyda się także bita śmietana oraz mieszanka przypraw: tartej gałki muszkatołowej, mielonego imbiru w proszku, cynamonu i cukru wanilinowego
  •  
  • syrop dyniowo-korzenny:
  • 1/2 szklanki wody
  • łyżeczka imbiru w proszku
  • łyżeczka cynamonu w proszku
  • łyżeczka tartej gałki muszkatołowej
  • łyżka cukru wanilinowego
  • 1/3 szklanki mleka skondensowanego słodzonego
  • 1/4 szklanki purée z upieczonej dyni

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zaczynamy od syropu: do rondelka wlać wodę, dodać przyprawy i cukier wanilinowy.
  • Zagotować, zmniejszyć ogień do minimum i gotować przez 5 minut. Odstawić z ognia.
  • Następnie przecedzić przez sitko wyłożone gazą lub filtrem do ekspresu. Docisnąć tak, aby na sitku zostały tylko przyprawy, a odcedzony syrop był jak najbardziej klarowny.
  • Do powstałego syropu dodać mleko skondensowane, wymieszać do rozpuszczenia. Dodać purée z upieczonej dyni i dokładnie wymieszać lub zmiksować. Syrop gotowy!
  • Zaparzyć kawę oraz spienić mleko. Do kubków z gorącą kawą wlać syrop dyniowo-korzenny (po 2 łyżki), wymieszać i polać (z wysoka) gorącym spienionym mlekiem.
  • Udekorować bitą śmietaną i posypać mieszanką przypraw.