Miodowa nalewka z malin: przepis na malinówkę z miodem

2021-09-16
Nalewka malinowa
Autor: Shutterstock Nalewka malinowa może być słodzona miodem zamiast cukru
średni
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Jak skoncentrować smak i zapach malin, by zachować je na zimę? Najlepiej przygotowując z nich nalewkę. W zimowe dni nalewka malinowa z miodem rozgrzeje i pomoże na przeziębienie. Proponuję przepis na nalewkę malinową z miodem zamiast cukru.

Owoce na nalewkę z malin

Do wyrobu nalewki nadają się wyłącznie owoce w pełni dojrzałe, najlepiej świeżo zebrane z krzaka; w żadnym wypadku nie można użyć spleśniałych albo zdradzających oznaki porażenia chorobami. Już niewielka domieszka zepsutych owoców będzie wyczuwalna w gotowym napoju. Idealnym surowcem są maliny dzikie, leśne, zawierające znacznie więcej wartości odżywczych niż odmiany uprawne, a także bardziej aromatyczne. Jednak także owoce zebrane w ogrodzie czy kupione na targu nadają się do przygotowania trunku.

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelce

Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i sklepie wiemiwybieram.pl.

Polecamy także:

SKŁADNIKI

  • 2 kg świeżych malin
  • 0,5 l miodu
  • 0,5 l spirytusu
  • 0,5 l wódki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Maliny układamy w słoju warstwami, często przekładając miodem.
  • Gdy owoce puszczą sok, słój chowamy w cień i zalewamy nastaw spirytusem (rozcieńczonym do 70% alkoholu).
  • Po upływie tygodnia dolewamy pół litra wódki i odstawiamy na trzy tygodnie.
  • Płyn filtrujemy, używając np. papierowego filtru do kawy albo lejka wyłożonego warstwą gazy.
  • Klarowną ciecz przelewamy do butelek, chowamy w ciemne miejsce i... zapominamy o nalewce co najmniej na pół roku. Smak jeszcze się poprawi, jeśli uda nam się zachować butelkę do kolejnej zimy.
MALINY. Jakie mają właściwości? Czy warto je jeść? Jak wykorzystać maliny w kuchni?