Naleśniki ze szpinakiem i kremowym serkiem: sycące i pyszne

2021-05-12
Naleśniki ze szpinakiem i kremowym serkiem: sycące i pyszne
Autor: Shutterstock Pyszne wiosenne naleśniki ze szpinakiem i kremowym twarożkiem
łatwy
30 min
4

Naleśniki ze szpinakiem i kremowym serkiem to sycące i pyszne danie. Idealne na południowy posiłek lub ciepłą kolację. Dodatek kremowego twarożku zwiększa ich wartość odżywczą. Są tak łatwe do przygotowania, że z ich przyrządzeniem poradzi sobie każdy. 

SKŁADNIKI

  • 1 duża cebula, pokrojona dość drobno
  • 3 ząbki czosnku, posiekane lub przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżka oleju lub masła
  • 450-500 g szpinaku mrożonego lub 700-900 g surowego
  • 150 g twarożku kremowego
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1 szczypta cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotować naleśniki według przepisu Jak zrobić idealne naleśniki
  • Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać cebulę i czosnek, smażyć do zeszklenia.
  • Dodać szpinak i dusić około 5-7 minut.
  • Dodać twarożek kremowy i mleko, wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
  • Zdjąć z ognia, przyprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. 
  • Ewentualnie rozrzedzić mlekiem do pożądanej konsystencji.
  • Napełniać ciepłe naleśniki gorącym nadzieniem szpinakowym i podawać od razu. 

Jak przygotować najlepsze naleśniki?

Dodaj do ciasta wodę - naleśniki przygotowane z samego mleka mogą być łamliwe.

Naleśniki, z których ma powstać danie główne, powinno być gęściejsze i zawierać proporcjonalnie więcej mąki i jajek. To sprawi, że placek będzie grubszy, bardziej zwarty.

Aby naleśniki miały nieco ostrzejszy smak, wystarczy dodać pieprzu. Można również dodać ziół: szczypiorku, czosnku niedźwiedziego, koperku, trybuli.