Naleśniki z mięsem z rosołu: przepis na sprytne danie obiadowe

Naleśniki z mięsem z rosołu: przepis na sprytne danie obiadowe
Autor: Shutterstock Pyszne naleśniki z mięsem z rosołu
łatwy
45 min
4

Naleśniki z mięsem z rosołu są pyszne. W dodatku to bardzo pomysłowy sposób na zagospodarowanie resztek wygotowanego mięsa z rosołu. Gotowane mięso nadal ma wartości odżywcze i grzechem byłoby wyrzucać je do śmieci. Naleśniki z gotowanym mięsem można podsmażyć, smażyć panierowane w jajku i tartej bułce lub zapiec w piekarniku. Polecam gorąco!

SKŁADNIKI

  • Ciasto na naleśniki:
  • 2 jajka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 4 łyżki stopionego masła
  • Na farsz mięsny:
  • 300 g mięsa z rosołu, obranego z kości i chrząstek (kurczaka, perliczki, kaczki lub wołowego)
  • 1 ugotowana marchewka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 3-5 łyżek rosołu
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, zmielonej
  • 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego, zmielonego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka zmiksować z solą, następnie dodać mąkę i dobrze wymieszać na jednorodną masę.
  • Dolewać porcjami mleko i wodę gazowaną, wciąż miksując.
  • Na koniec dodać stopione i przestudzone masło, ponownie wymieszać.
  • Odstawić na 30 minut.
  • Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni tylko z jednej strony. Odłożyć. Z tej porcji powinno wyjść około 15 naleśników. 
  • Mięso i warzywa zmielić w maszynce do mięsa lub rozdrobnić w malakserze.
  • Do zmielonego mięsa dodać bułkę tartą, jajko, przyprawy i wymieszać na jednorodną masę. Gdyby masa była zbyt sucha dodać 3-5 łyżek rosołu i ponownie wymieszać.
  • Mięsnym farszem nadziać naleśniki i zwinąć w ruloniki.
  • Zrumienić na rozgrzanym oleju.
Jak zrobić NALEŚNIKI idealne?

Wytrawny farsz do naleśników

Naleśniki są perfekcyjną bazą dla farszy z dodatkiem sera. Inny charakter będą miały z twarogiem i pikantną rukolą, jeszcze inne wcielenie w towarzystwie słonej fety.

Polecamy przepis na:

Buraczkowe naleśniki z twarogiem i rukolą

Naleśniki ze szpinakiem i serem feta

Nie zaskoczy was i to skojarzenie wędzony ser i twaróg, czyli „ruskie” nadzienie do naleśników.

Polecamy przepis na:

Naleśniki z nadzieniem „ruskim”

Naleśniki idealnie komponują się z wyrazistymi i łatwo dostępnymi rybami: łososiem i tuńczykiem.

Polecamy przepis na:

Naleśniki z łososiem i szpinakiem

Naleśniki z tuńczykiem

W naszym zestawieniu nie może zabraknąć pełnych smaku sycących naleśników z mięsem. Do naleśników pysznie pasuję mięso drobiowe i wieprzowe. 

Polecamy przepisy na:

Naleśniki z kurczakiem i groszkiem

Naleśniki z kebabem z kurczaka   

Soczysta wieprzowina i naleśniki to połączenie idealne. 

Polecamy przepisy na:

Oszczędne naleśniki z mięsem mielonym i ryżem

Naleśniki z mięsem mielonym, serem i pomidorami

Z naleśnikami można także zaszaleć i spróbować niekonwencjonalnych połączeń z kuchni innych narodów.

Polecamy przepisy na:

Naleśniki z nadzieniem z wątróbki

Ukraiński tort wątróbkowy 

Niewiele osób wie, że słynne meksykańskie burritos przygotowuje się z pszennych placków, czyli naleśników, bogato nadziewanych farszem z mięsa i fasoli. 

Polecamy przepis na:

Meksykańskie naleśniki z mięsem i fasolą, czyli burritos

A to przecież jeszcze nie wszystko. Jednak po takim przygotowaniu, każdy może dopisać ciąg dalszy naleśnikowej historii, eksperymentując z nadzieniami do wybornych naleśników. 

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej