Śląskie makówki z przepisu Anny Starmach. Palce lizać!

kutia_z_pszenica
Autor: Karolina Wrona Kutia nie musi być z pszenicy czy pęczaku - w wersji bezglutenowej możesz zastąpić je ryżem
łatwy
30 min
4

Planujesz przygotować na wigilijny stół tradycyjne śląskie makówki? Polecamy sprawdzony przepis Anny Starmach. Aromatyczne makówki z bakaliami z miejsca staną się hitem świątecznego stołu, a nawet mogą być konkurencją dla tradycyjnego makowca. Sprawdź, jak zrobić śląskie makówki według sprawdzonej receptury Anny Starmach. 

Zobacz także przepisy na: Łamańce z makiem, przepis na staropolski deser wigilijny Łazanki z makiem i bakaliami  oraz Kutia, wigilijny przysmak

SKŁADNIKI

  • 250 g maku
  • 100 g orzechów nerkowca lub ziemnych
  • 100 g migdałów
  • 150 g rodzynek
  • kilka kromek pszennej bułki, chałki lub chlebka
  • 6 łyżek cukru
  • 1,5 l mleka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Migdały, orzechy, rodzynki posiekaj.
  • Suchy mak zmiel w młynku elektrycznym lub w maszynce.
  • Zagotuj mleko z cukrem, gdy zacznie wrzeć wsypuj zmielony mak i cały czas mieszaj.
  • Ułóż w miseczce kromki, przesyp bakaliami i wyłóż ostudzony mak. Odstaw na noc.
  • Następnego dni przed podaniem makówki udekoruj bakaliami i pszennymi kromkami.