Kotlety rybne w waflach - łatwy przepis, świetny pomysł!

2021-03-29
Kotlety rybne w waflach - łatwy przepis, świetny pomysł!
Autor: Shutterstock Rybne kotleciki w waflach  nie tylko doskonale smakują, ale też świetnie się prezentują.
łatwy
35 min
4

Kotlety rybne w waflach  to ciekawy  pomysł na przygotowanie prostego dania z ryby. Wafle - w zależności od kształtu  - pozwalają nadać kotletom regularne kształty  - kółek, trójkątów, kwadratów czy  prostokątów. To spodobać się może zwłaszcza dzieciom,

SKŁADNIKI

  • 3 mrożone filety - morszczuk, mintaj, dorsz
  • 1 nieduża cebula
  • 1 niewielka czerstwa bułka, np. kajzerka
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 1 żółtko + 1-2 jajka do panierowania
  • wafle
  • bułka tarta do panierowania
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Filety  rozmrozić i osuszyć. Zalać w garnku gorącym bulionem i zagotować.
  • Zdjąć z ognia i ostudzić w płynie.
  • Rybę odsączyć i rozdrobnić widelcem, a w pozostałym bulionie namoczyć bułkę.
  • Cebulę drobniutko posiekać i zeszklić na oleju.
  • Rybę wymieszać z odciśniętą bułką, cebulką i żółtkiem. Doprawić do smaku.
  • Na połowie wafli rozłożyć masę i przykryć drugą połową wafli. Na chwilę zostawić pod deseczką do krojenia z obciążeniem.
  • Następnie wafle pokroić nadając im ulubione kształty.
  • Panierować w jajku i bułce, smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
Redakcja
więcej