Kotlety rybne w waflach - łatwy przepis, świetny pomysł!
2021-03-29

łatwy
35 min
4
Kotlety rybne w waflach to ciekawy pomysł na przygotowanie prostego dania z ryby. Wafle - w zależności od kształtu - pozwalają nadać kotletom regularne kształty - kółek, trójkątów, kwadratów czy prostokątów. To spodobać się może zwłaszcza dzieciom,
SKŁADNIKI
- 3 mrożone filety - morszczuk, mintaj, dorsz
- 1 nieduża cebula
- 1 niewielka czerstwa bułka, np. kajzerka
- 500 ml bulionu warzywnego
- 1 żółtko + 1-2 jajka do panierowania
- wafle
- bułka tarta do panierowania
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Filety rozmrozić i osuszyć. Zalać w garnku gorącym bulionem i zagotować.
- Zdjąć z ognia i ostudzić w płynie.
- Rybę odsączyć i rozdrobnić widelcem, a w pozostałym bulionie namoczyć bułkę.
- Cebulę drobniutko posiekać i zeszklić na oleju.
- Rybę wymieszać z odciśniętą bułką, cebulką i żółtkiem. Doprawić do smaku.
- Na połowie wafli rozłożyć masę i przykryć drugą połową wafli. Na chwilę zostawić pod deseczką do krojenia z obciążeniem.
- Następnie wafle pokroić nadając im ulubione kształty.
- Panierować w jajku i bułce, smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju.