Wieprzowy gulasz z kiszonymi ogórkami i śmietaną: łatwy przepis na strogonowa z łopatki

Wieprzowy gulasz z kiszonymi ogórkami i śmietaną: łatwy przepis na strogonow z łopatki
Autor: Shutterstock Pyszny gulasz wieprzowy duszony z kiszonymi ogórkami i zabielany śmietaną
łatwy
60 min
4

Istnieją setki, jeśli nie tysiące przepisów na wieprzowinę. Zachęcam Was do wypróbowania przepisu zaczerpniętego z kuchni ukraińskiej, czyli pysznego strogonowa wieprzowego z kiszonym ogórkiem zamiast przecieru pomidorowego. Polecam ten łatwy gulasz wieprzowy duszony z kiszonymi ogórkami i zabielany śmietaną!

Macie apetyt na więcej? Oto kilka pysznych przepisów:

Smakowita karkówka duszona w pomidorach

Wieprzowy gulasz z kapustą i ziemniakami

Piwny gulasz wieprzowy z ziemniakami i marchewką

Rozpływający się w ustach gulasz z łopatki wieprzowej z boczniakami

Cygański gulasz wieprzowy z dynią i fasolą

SKŁADNIKI

  • 500 g łopatki lub karkówki wieprzowej, pokrojonej w paski
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2-3 ogórki kiszone, pokrojone w kostkę
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 listek laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
  • sól do smaku
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 3 łyżki śmietany 30%
  • 1 łyżka natki pietruszki posiekana
  • 1 łyżka szczypiorku posiekanego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Paski wieprzowiny obtocz w mące, nadmiar strzepnij. 
  • W garnku z grubym dnem rozgrzej olej. Dodaj do garnka i smaż do zrumienienia. 
  • Dodaj kiszone ogórki i cebulę, smaż do zeszklenia cebuli. 
  • Dodaj listek laurowy, ziele angielskie i pieprz. Wlej 1 1/2 szklanki wody lub tyle, aby mięso było przykryte. 
  • Duś do miękkości, zazwyczaj oznacza to duszenie przez około 1 godzinę. W trakcie duszenia, uzupełniaj wodę. 
  • Na koniec dodaj śmietanę, wymieszaj i podgrzewaj przez chwilę.
  • Podawaj z gotowanym ryżem lub puree ziemniaczanym. Posyp posiekanymi: natką pietruszki i szczypiorkiem.
Świeże zioła w kuchni. Aromatyczne i zdrowe dodatki do potraw
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej