Soczyste kotlety z udek kurczaka: przepis na udka kurczaka a'la schabowe
2022-04-25
łatwy
30 min
4
Soczyste kotlety z udek kurczaka przygotowane a'la schabowe doskonale pasują na rodzinny obiad. Mięso udek kurczaka jest bardziej soczyste niż pierś. Cenione są także za smak.
SKŁADNIKI
- 4 filety z udek kurczaka, bez kości i skóry
- 1 czubata łyżka mąki
- 1 jajko
- 1 łyżka tartego parmezanu
- 2 łyżki tartej bułki
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- sól i pieprz
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Filet z mięsa z udek kurczaka rozłożyć płasko na desce, przykryć folią spożywczą i lekko rozbić dnem ciężkiej patelni lub rondla, aby uzyskać jednolitą grubość. Tak samo postąpić z pozostałymi filetami.
- Rozbite kotlety oprószyć czosnkiem, papryką, solą i pieprzem. Odstawić na pół godziny.
- Jajko rozkłócić z 1 łyżką wody. Tarta bułkę wymieszać z parmezanem.
- Kotlety panierować kolejno w mące, jajku i tartej bułce z parmezanem.
- Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na średnim do zrumienia przez około 12 minut.
- Podawać z puree ziemniaczanym i surówką z kapusty.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne