Smaczny schab karkowy szpikowany czosnkiem: przepis na pieczeń idealną

Smaczny schab karkowy szpikowany czosnkiem: przepis na pieczeń idealną
Autor: Shutterstock Pieczona karkówka zawsze cieszy się powodzeniem podczas rodzinnego obiadu
łatwy
15 min
4

Pieczony schab karkowy szpikowany czosnkiem to pieczeń idealna na rodzinny obiad. Prosta w przygotowaniu pieczona karkówka, wygląda doskonale i smakuje wybornie. 

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg wieprzowego schabu karkowego
  • 9 ząbków czosnku obranych
  • 2 łyżki brązowego cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 główka czosnku w całości
  • 1 łyżeczka rozmarynu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Schab nakłuć w 9 miejscach, nakłucia powinny być do połowy grubości schabu, w nakłucia włożyć po 1 ząbku czosnku.
  • Cukier trzcinowy wymieszać z pozostałymi przyprawami. Mieszanką przypraw natrzeć schab. Odstawić na 3 godziny do lodówki. Wyjąć z lodówki na 30 minut przed pieczeniem.
  • Schab ułożyć na blasze lub w naczyniu do pieczenia, wyścielonym pergaminem. Obok położyć główkę czosnku przeciętą w poziomie na pół. Posypać rozmarynem.
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160°C i piec powoli przez 3 godziny.
  • Po wyjęciu z piekarnika, gorący schab okryć folią aluminiową i odstawić na 20 minut, aby powstrzymać uwalnianie soków.
  • Kroić na plastry, podawać z pieczoną brukselką.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne

Co zrobić z karkówki? 10 przepisów na karczek wieprzowy

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej