Schab karkowy lakierowany - super pomysł na pieczeń z karkówki w azjatyckim stylu

Schab karkowy lakierowany - super pomysł na pachnącą korzeniami pieczeń z karkówki
Autor: Shutterstock Schab karkowy lakierowany to pyszna pieczeń, którą najlepiej podawać z ryżem.
łatwy
40 min
4

Schab karkowy lakierowany to pyszna pieczeń, którą najlepiej podawać z ryżem. To danie w azjatyckim stylu - mocno przyprawione aromatycznymi, korzennymi przyprawami i marynowane w sosie sojowym.

SKŁADNIKI

  • 2 kg karkówki
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • po szczypcie mielonego imbiru i cynamonu
  • po szczypcie zmielonych goździków i gałki muszkatołowej
  •  
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki cukru
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • olej
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Sos sojowy wymieszać z przyprawami korzennymi na jednolita zawiesinę, natrzeć nią mięso i wstawić pod przykryciem do lodówki na kilka godzin.
  • Zamarynowane mięso oprószyć solą i obsmażyć na oleju ze wszystkich stron, aby zamknąć soki wewnątrz pieczeni. Przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego, podlać bulionem i wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 180 st. C przez ok. pół godziny.
  • W tym czasie podgrzać 4 łyżki bulionu i wymieszać z miodem i cukrem. Mięso wyjąć na chwilę z piekarnika, przekręcić i ponakłuwać z wierzchu długim nożem. Posmarować obficie miodowym sosem i piec jeszcze ok 75 min.
  • W trakcie pieczenia polewać pieczeń wytworzonym sosem i smarować pozostałym miodem, dzięki czemu na powierzchni mięsa utworzy się błyszcząca warstwa.
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej