Pikantny kurczak z warzywami - pomysł na obiad ketogeniczny, który pokocha cała rodzina

Pikantny kurczak z warzywami - pomysł na obiad ketogeniczny
Autor: Shutterstock.com Pierś kurczaka, pieczarki, brokuły i papryka w ostrym sosie
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Pikantny kurczak z warzywami to szybkie danie z woka lub patelni. Jeśli dobrze zorganizujecie przygotowania, to możecie go zrobić w mniej niż 15 minut. Pierś z kurczaka bardzo szybko się smaży! Polecam ten łatwy pomysł na obiad ketogeniczny lub z odpowiednią porcją węglodowodanów! 

Jak szybko przyrządzić pikantnego kurczaka z warzywami?

  • Zacznij od przygotowań. Dobra organizacja to podstawa. Najpierw wyjmij wszystkie składniki z listy. Potem pokrój je i ułóż w zasięgu ręki.
  • Rozgrzej wok lub dużą patelnię. Gdy naczynie jest gorące, dodaj połowę wymaganej porcji oleju.
  • Zakręć wokiem, aby olej pokrył całą powierzchnię dna naczynia. Jeśli tłuszcz dymi, to znaczy, że jest gotowy na przyjęcie składników dania.
  • Zacznij od zrumienienia piersi kurczaka. Dodaj wymagane w przepisie sosy i smaż do karmelizacji. Zdejmij kurczaka z woka i przełóż na talerz. Niech sobie odpoczywa i dochodzi w środku.
  • Teraz do woka dodaj jeszcze trochę tłuszczu. Ponownie zakręć naczyniem. Dodaj pieczarki i czosnek. Smaż krótko. Gdy czosnek zacznie się rumienić dodaj paprykę i brokuły. 
  • Smaż do miękkości warzyw. Gdy brokuł jest już miękki, dodaj pozostałe przyprawy i wlej bulion wymieszany z mąką kukurydzianą lub ziemniaczaną. Potrzebujemy sosu o konsystencji kisielu. 
  • Dodaj z powrotem usmażonego kurczaka i podgrzewaj chwilę wszystko razem. Gotowe! 

SKŁADNIKI

  • 4 łyżki oleju roślinnego, podzielone na 2 porcje
  • 500 g piersi z kurczaka, bez skóry i kości, pokrojonej w kostkę o boku 2-3 cm
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 6 ząbków czosnku, pokrojonych na cienkie plasterki
  • 100 g drobnych pieczarek
  • 1 duża czerwona papryka, pokrojona w paski

    600 g różyczek brokułów 
  • 1 1/2 łyżki sambal oelek lub innego ostrego sosu chili
  • 2 szklanki bulionu z kurczaka
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki szczypioru, pokrojonego 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej wok lub dużą patelnię na dużym ogniu. Gdy naczynie jest bardzo gorące dodaj 2 łyżki oleju. Kolistym ruchem rozprowadź olej po całej powierzchni dna naczynia.
  • Dodaj kurczaka. Smaż do zrumienienia, około 2 minut. Dodaj 2 łyżki sosu sojowego. Gotuj, aż płyn zacznie się karmelizować wokół kurczaka, często mieszając, przez około 2 minuty. Przełóż kurczaka na talerz.
  • Dodaj pozostałe 2 łyżki oleju do woka i zamieszaj. Dodaj czosnek i pieczarki. Smaż, często mieszając, aż czosnek się zarumieni, około 2 minut. Dodaj paprykę i brokuły oraz sambal oelek. Smaż do miękkości brokułów, około 5 minut.
  • Dodaj pozostałe 3 łyżki sosu sojowego. Wlej bulion wymieszany ze skrobią kukurydzianą. Doprowadź do wrzenia, następnie gotuj przez 1 minutę do zgęstnienia. 
  • Dodaj kurczaka wraz z sokami. Smaż przez jeszcze około 1 minuty.
  • Przed podaniem posyp potrawę posiekanym szczypiorkiem. Jeśli nie przestrzegasz diety ketogenicznej to podaj kurczaka z ryżem lub makaronem. 
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej