Pieczone steki z łopatki wieprzowej: najlepsze kotlety świata

Pieczone steki z łopatki wieprzowej: najlepsze kotlety świata
Autor: Shutterstock Pieczone steki wieprzowe podane z jabłkami - jedna z form podania opisana poniżej przepisu
łatwy
30 min
4

Pieczone steki z łopatki wieprzowej są przepyszne. Soczyste i aromatyczne, po prostu najlepsze kotlety świata. Pieczone w piekarniku uwalniają nas od stania przy kuchni, mniej pracy i mniej bałaganu. Jak i z czym je podać, piszę poniżej przepisu. Wypróbujcie przepis na steki, polecam!

Jak i z czym podawać pieczony stek wieprzowy?

Możliwości jest tyle, ile fantazji. Pieczone steki z łopatki wieprzowej możesz podać ze świeżymi warzywami, sałatką ziemniaczaną lub makaronową. Z ciepłych dodatków proponuję pęczotto, chrupiące ziemniaki pieczone, pieczone warzywa, pieczoną cebulę, sałatkę coleslaw i fasolką szparagową -  mnogość możliwości nie jest w stanie zapełnić tej listy.

Możesz również od razu upiec steki w piekarniku wraz z dodatkami:

Pieczone steki wieprzowe i ziemniaki. Ziemniaki ugotuj, obierz ze skórki i pokrój na małe kawałki i wrzuć do oliwy z oliwek, soli i pieprzu. Rozłóż je wokół steków wieprzowych i upiecz razem.

Pieczone steki wieprzowe i jabłka. Jabłka obierz i pokrój w plasterki, posyp odrobiną skrobi ziemniaczanej (mąki kartoflanej), skrop odrobiną oliwy z oliwek i posyp cynamonem, brązowym cukrem i mielonym kminkiem, zapiekaj razem ze stekami wieprzowymi.

Pieczone steki wieprzowe i pieczarki oraz cebula. Wymieszaj drobne pieczarki o jednakowej wielkości lub pieczarki cremini oraz cebulę pokrojoną na talarki (niezbyt cienkie) z oliwą z oliwek, solą i pieprzem, rozsyp wokół wieprzowiny i razem zapiecz.

 

SKŁADNIKI

  • Na steki:
  • 4 duże steki z łopatki wieprzowej o grubości około 2 cm, 200-250 g każdy, razem około 800-1000 g
  • 1/2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
  • Na marynatę do steków:
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/4 szklanki octu jabłkowego
  • 1 mała cebula, cienko pokrojona
  • 1 1/2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej lub podobnej w smaku
  • 6-7 gałązek tymianku (lub 1/2 łyżki suszonego)
  • 1 łyżka grubej soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wymieszaj składniki marynaty w bezpiecznym pojemniku (przeznaczonym do kontaktu z artykułami spożywczymi i tłuszczami) lub torebce z suwakiem. Umieść steki wieprzowe w środku i upewnij się, że są pokryte marynatą. Przechowuj w lodówce, od 4 do 12 godzin.
  • Wyjmij marynowane steki z lodówki na 30 minut przed pieczeniem, aby ociepliły się do temperatury pokojowej i rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia (opcjonalnie, to po prostu bardzo ułatwia czyszczenie blachy po pieczeniu).
  • Ze steków wieprzowych zeskrob marynatę i dopraw solą i pieprzem. Ułóż na blasze do pieczenia i piecz przez 20 minut.
  • Odwróć steki i kontynuuj pieczenie przez około 5-8 minut, aby druga strona była ładnie zrumieniona. Czas pieczenia uzależniony jest od grubości steku. Jeśli używasz termometru do pieczenia mięs, to steki są upieczony, gdy wewnętrzna temperatura osiągnie 65°C. Warto wiedzieć, że steki z łopatki wieprzowej nie wysychają łatwo, więc nie bójcie się, że je przepieczecie, to nie schab.
  • Steki wyjmij z piekarnika, okryj luźno folią i daj im odpocząć około 5 minut przed podaniem.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej