Kurczak z rosołu w sosie pomarańczowym

Kurczak z rosołu w sosie pomarańczowym
Autor: Shutterstock Kurczak w sosie pomarańczowym to niezwykle aromatyczne danie.
łatwy
30 min
4

Pozostałe z gotowania rosołu mięso kurczaka można wykorzystać do przyrządzenia pysznej potrawki o cytrusowej nucie. Bardzo delikatne w smaku gotowane mięso z drobiowe, dzięki cytrusowej nucie nabiera charakteru i wyrazistości. Danie najlepiej smakuje z ryżem.

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg kurczaka ugotowanego w rosole
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 1 niepełna szklanka soku pomarańczowego
  • 2 łyżki keczupu
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • pieprz i sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę obrać i pokroić w półplasterki i smażyć na rozgrzanym oleju 3 minuty. Wlać sok, keczup i ocet, dodać cukier, sos sojowy, pieprz i sól. Dusić pod przykryciem 10 min.
  • Mąkę wymieszać z niewielką ilością wody, wlać do sosu i zagotować.
  • Mięso pokroić w kostkę, dodać do sosu i całość zagotować.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej