Eskalopki z kurczaka: obłędny patent na soczystą pierś kurczaka

Eskalopki z kurczaka: obłędny patent na soczystą pierś kurczaka
Autor: Shutterstock.com Soczyste eskalopki z piersi kurczaka w sosie cytrynowym z kaparami
łatwy
30 min
4

Eskalopki z kurczaka w cytrynowym sosie z kaparami to klasyczne danie kuchni międzynarodowej. Przygotujesz je w 25 minut. Składniki znajdziesz w swojej spiżarni lub sklepie obok domu. To obłędnie smaczny patent na soczystą pierś kurczaka w kilka chwil! 

Jak zrobić eskalopki z kurczaka w sosie?

Pokrój piersi kurczaka poziomo na cieńsze filety. Posyp je solą i pieprzem, a następnie obtocz w mące. Połóż na gorącym tłuszczu i rumień przez 4-6 min z każdej strony. Wyjmij je z patelni i przełóż na czysty talerz. Na patelnię dodaj bulion z kurczaka, sok z cytryny, masło, kapary i śmietanę. Zagotuj zawartość patelni. Gdy zacznie wrzeć, włóż kurczaka na patelnię i duś na średnim ogniu. To łatwe!

Czy mogę zrobić ten przepis bez śmietany?

Wiele z nas nie może jeść tłustej śmietany. Jest dla nas zbyt ciężko strawna. Zazwyczaj używam wegańskiego zastępnika. Sojowa „śmietana” nie szkodzi mojej wątrobie. Ale można zrobić eskalopki bez śmietany. Po prostu daj więcej bulionu z kurczaka. Zwiększ jego ilość do 3/4 szklanki. Możesz nawet wymieszać pół na pół rosół drobiowy z białym winem. To dodatkowa porcja smaku. Nie bój się o zawartość alkoholu. Alkohol pod wpływem temperatury szybko paruje i praktycznie w gotowym sosie nie ma już alkoholu etylowego. Pozostaje jedynie smak związków, które mu towarzyszyły. 

Z czym podać eskalopki z piersi kurczaka?

Najlepiej smakują z ryżem i zieloną fasolką. Świetnie komponuje się również z makaronem lub z puree ziemniaczanym! Jeśli lubisz możesz do makaronu lub ziemniaków dodać trochę parmezanu i podać razem z eskalopkami. Na samą myśl ślinka cieknie!

Porady i wskazówki dotyczące przepisów:

  • Jeśli używasz małych piersi z kurczaka, to nie musisz ich kroić na mniejsze filety. Pamiętaj, by gotować je kilka minut dłużej.
  • Możesz spróbować użyć filetów z udek kurczaka, jeśli wolisz. Gotują się nieco dłużej, ale ich ciemniejsze mięso jest bardzo smaczne. 
  • Spróbuj zastąpić bulion z kurczaka wytrawnym białym winem, jeśli chcesz spróbować czegoś innego!
  • Skórke z cytryny ocieram tarką do parmezanu. Nie wiem, jak to działa, ale tarka do twardych serów jest wyjątkowo ostra i bardzo sprawna w ścieraniu skórki. 
  • Nie przyprawiam dodatkowo sosu solą. Wystarczy soli na mięsie i w bulionie. Jeśli ograniczasz sól, to zamiast bulionu użyj po prostu białego wina. 

SKŁADNIKI

  • 2 duże piersi z kurczaka przecięte wzdłuż na pół
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
  • mąka do panierowania
  • 4 łyżki masła, podzielone na dwie porcje
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/4 szklanki bulionu z kurczaka lub wytrawnego białego wina
  • 1 łyżka soku z cytryny + skórka z 1 cytryny
  • 1 łyżka marynowanych kaparów odsączonych
  • 1/2 szklanki śmietany 30% lub wegańskiego zamiennika
  • 2 łyżki natki pietruszki do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Każdą pierś kurczaka przekrój poziomo na dwa cieńsze filety. Obficie dopraw kurczaka solą i pieprzem, i posyp czosnkiem w proszku. Kurczaka obtocz w mące.
  • Dodaj 2 łyżki masła i 1 łyżkę oliwy z oliwek na patelnię. Gdy patelnia będzie gorąca, smaż kawałki kurczaka przez około 4-5 minut z każdej strony na średnim ogniu, aż będą złociste. Zdejmij kurczaka z patelni i odstaw na bok.
  • Na patelnię wlej bulion z kurczaka, dodaj sok z cytryny, skórkę z cytryny, pozostałe 2 łyżki masła i kapary. Zeskrob z dna wszelkie przyrumienione kawałki.
  • Dodaj śmietanę i zagotuj. Gdy sos zacznie bulgotać, dodaj kurczaka z powrotem na patelnię. Jeśli chcesz zrobić ten przepis bez śmietany, zwiększ ilość bulionu z kurczaka do 3/4 szklanki.
  • Smaż przez kolejne 5 minut lub do momentu, gdy kurczak się ugotuje, a sos zredukuje się do twoich upodobań (może być konieczne przygaszenie nieco ognia, jeśli wściekle bulgocze). Jeśli sos za bardzo zgęstnieje, dodaj więcej bulionu.
  • Przed podaniem udekoruj świeżo posiekaną natką pietruszki.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej