Zapiekanka z kapusty włoskiej z gorgonzolą, szczypiorkiem i migdałami

Zapiekanka z kapusty włoskiej
Autor: Shutterstock Zapiekanka z kapusty włoskiej może stanowić oryginalny dodatek do mięsa.
łatwy
40 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Zapiekanka z kapusty włoskiej z gorgonzolą, szczypiorkiem i migdałami to znakomite danie kuchni wegetariańskiej. Słodkawy smak kapusty i wyrazisty aromat gorgonzoli tworzą harmonijne połączenie, które dodatkowo podkreślają orzeźwiający szczypiorek i chrupkie migdały. Znakomita jako bezmięsne danie główne lub dodatek do potraw mięsnych.

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg kapusty włoskiej
  • 1 pęczek cienkiego szczypiorku
  • 150 g gorgonzoli
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • sól i pieprz
  • odrobina tłuszczu do wysmarowania formy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę umyć, osuszyć i posiekać, ale niezbyt drobno usunąć głąb. Wrzucić do osolonego wrzątku i gotować ok 10 min, na półmiękko.
  • Obgotowaną kapustę odcedzić i zahartować zimną wodą, następnie odsączyć na sicie i przełożyć do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego.
  • Gorgonzolę rozdrobnić widelcem i dokładnie wymieszać ze śmietaną, dodać szczypiorek, doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • Ułożoną w naczyniu kapustę obsypać płatkami migdałowymi i zalać sosem. Zapiekać 20 min w temperaturze 200 st. C.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej