Letnia zapiekanka z 5 warzyw: ziemniaki, cukinia, bakłażan, papryka, pomidory

Letnia zapiekanka z 5 warzyw
Autor: Shutterstock.com
łatwy
20 min
4

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Letnia zapiekanka z pięciu warzyw to pyszne danie obiadowe. Lub smaczna kolacja. Potrzebujesz jedynie warzyw pełnego lata: ziemniaków, cukinii, bakłażana, papryki i pomidorów. Zatem do dzieła! 

SKŁADNIKI

  • Na zapiekankę z 5 warzyw:
  • 2-3 ziemniaki
  • 1 cukinia
  • 1 mały bakłażan
  • 2 papryki
  • 2-3 pomidory
  • 100 g tartego sera żółtego (opcjonalnie)
  • Na sos do zapiekanki:
  • 1 szklanka mleka
  • 50 g masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 jajko
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Warzywa pokroić w plastry grubości 1/2 cm. Cukinię i bakłażana posolić i odstawić do odcieknięcia na sicie. Odcisnąć z wilgoci.
  • Przygotować sos: w rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i przygotować jasną zasmażkę. Do zasmażki wlać mleko.  Wymieszać i zagotować. Do gęstego sosu beszamelowego dodać rozmącone jajko, posiekany czosnek oraz koncentrat pomidorowy. Wymieszać na jednorodną masę.
  • Połowę sosu wylać na dno naczynia żaroodpornego. Na sosie ułożyć naprzemian plastry ziemniaków, cukini, bakłażana, papryki i pomidorów. Pierwszą warstwę polać pozostałym sosem. Ponownie ułożyć warzywa. 
  • Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C przez 50 minut. Na koniec posypać tartym serem i zapiekać do rozpuszczenia sera. 
Beszamel: Bakłażan – właściwości, czy warto go jeść?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej