Lazania ze szpinakiem
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Lazania ze szpinakiem to jarska alternatywa dla tradycyjnej włoskiej zapiekanki makaronowej. Bezmięsna lazania jest równie smaczna. Warto wypróbować przepis na lazanię ze szpinakowo-serowym farszem.
SKŁADNIKI
- 12 płatów lazanii
- 1 kg szpinaku
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- cebula
- szklanka gęstej śmietany
- 5 dag żółtego sera
- kulka mozzarelli
- gałka muszkatołowa, sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czosnek posiekaj. Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij z połową czosnku na oliwie.
- Dodaj umyty szpinak, duś kilka minut.
- Ser zetrzyj na tarce, wymieszaj ze śmietaną, resztą czosnku, dodaj szpinak, przypraw.
- Płaty lazanii obgotuj, ułóż w natłuszczonej brytfannie warstwami ze szpinakiem. Na wierzchu połóż plastry mozzarelli.
- Zapiekaj 20 minut w temp. 200°C.