Dynia duszona z czerwoną cebulą i szałwią - cudowne jesienne danie wege

Dynia duszona z cebulą i szałwią
Autor: Shutterstock Dynia duszona z cebulą i szałwią to danie niezwykłej urody
łatwy
30 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Dynia duszona z czerwoną cebulą i szałwią to danie niezwykłej urody. Gra kolorów na talerzu wprost urzeka - intensywny pomarańcz dyni, cudownie kontrastuje z fioletem cebuli i delikatną zielenią szałwii i strączków. Danie oryginalnie przygotowuje się z dodatkiem strąków fasolnika chińskiego, ale z powodzeniem można go zastąpić fasolką szparagową.

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg dyni muscat
  • 0,5 szklanki bulionu warzywnego lub wody
  • 2 czerwone cebule
  • 1 duża garść strąków fasolnika chińskiego lub zielonej fasolki szparagowej
  • kilka listków świeżej szałwii
  • oliwa
  • 1 łyżka miodu
  • sól i pieprz
  • szczypta płatków chili

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Fasolnik lub fasolkę szparagową ugotować w osolonej wodzie al dente. Odcedzić.
  • Cebulę obrać i pokroić w piórka. Zeszklić na niewielkiej ilości oleju, nie przypiekać. Gdy zmięknie zestawić z ognia.
  • Dynię obrać i pokroić w kostkę. W przepisie podaję dynię muscat ze względu na jej intensywnie pomarańczowy miąższ, jednak do tego dania można użyć również innych gatunków tracąc nieco na wizualnej stronie dania.
  • Dynię wrzucić do garnka z rozgrzanym olejem i smażyć przez kilka minut, po czym podlać niewielką ilością bulionu lub wody i dusić na niewielkim ogniu pod przykryciem. Powinna być miękka, ale nie rozpadać się.
  • Pod koniec duszenia do dyni dodać cebulę i strączki, przyprawić solą, pieprzem, miodem i płatkami chili.
  • Listki szałwii umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Posypać nimi danie.
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej