Chiński makaron z pieczarkami, miodem i sosem sojowym - pyszny obiad w kwadrans

2021-10-15
Chiński makaron z pieczarkami, miodem i sosem sojowym - pyszny obiad w kwadrans
Autor: Shutterstock Chiński makaron z pieczarkami, miodem i sosem sojowym - zrobisz go szybko, a zmiana charakteru dania nie wymaga szczególnych nakładów finansowych
łatwy
15 min
4

Jak zmienić banalny makaron z pieczarkami w super danie? Dodaj do niego odrobinę miodu, trochę sosu sojowego - zmień mu charakter na azjatycki.

SKŁADNIKI

  • 250 g makaronu chińskiego
  • 1 duża cebula, pokrojona w piórka
  • 100-150 g pieczarek w plasterkach
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 2-3 łyżki białego octu winnego
  • 2 łyżeczki miodu
  • sos sojowy do smaku
  • olej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, przelać zimną wodą i odstawić.
  • W głębokiej patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, zmniejszyć ogień na średni i smażyć, aż się cebula zbrązowieje i zrobi się słodka(ok. 4-5 min).
  • Dodać pokrojone pieczarki, wymieszać z cebulą, dodać czosnek i smażyć, aż pieczarki odparują i się zrumienią.
  • Dodać miód i ocet winny, wymieszać. Wrzucić na patelnię ugotowany makaron, wymieszać i skropić dość obficie sosem sojowym.
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?