Zielone choinki z kruchych ciastek matcha: łatwy przepis na ciasteczka gwiazdki z zieloną herbatą

Świąteczne choinki z kruchych ciastek: łatwy przepis na ciasteczka gwiazdki z zieloną herbatą matcha
Autor: Shutterstock Efektowne choinki z zielonych ciasteczek to jadalna ozdoba stołu
łatwy
45 min
4

Świąteczne choinki z kruchych ciasteczek matcha są jadalną ozdobą stołu. Przepyszne ciasteczka z zieloną herbatą japońską przygotuje każdy. Zielone choineczki z ciastek są bezpieczne dla naszego zdrowia, bo herbata matcha to naturalny barwnik. Łatwy przepis na pyszne ciasteczkowe choinki poprowadzi Cię krok po kroku do sukcesu. Polecam!

SKŁADNIKI

  • Na ciastka:
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki matchy (japońska zielona herbata w proszku)
  • 12 łyżek (170 g) masła, miękkiego, o temperaturze pokojowej,
  • 3 duże żółtka
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 3/4 szklanki (230 g) mąki pszennej typu 500
  • Na lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3-4 łyżki gorącej wody
  • oraz foremki w kształcie gwiazdki w 4-5 różnych rozmiarach

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Za pomocą miksera ubij cukier puder, matchę i masło na lekką i puszystą masę. Dodaj żółtka i ekstrakt waniliowy, ubijaj do całkowitego połączenia. Jeśli to konieczne, zeskrob boki miski. Zmniejsz obroty i dodaj mąkę, mieszaj do połączenia. Zbierz ciasto w kulkę i spłaszcz ją w krążek. Ciasto zawiń w folię i przechowaj w lodówce przez co najmniej 30 minut lub do momentu, gdy ciasto stwardnieje.
  • Rozgrzej piekarnik do 170°C. Wyłóż blachy do pieczenia papierem do pieczenia.
  • Rozwałkuj ciasto między dwoma foliami na grubość około 1,5 cm. Używając różnych wielkości foremek do ciastek wytnij gwiazdki. Umieść wycięte ciasto na przygotowanej blasze do pieczenia, w odległości co najmniej 3 cm jedno obok drugiego.
  • Piecz 10 do 14 minut lub do momentu, gdy spód i brzegi będą lekko zarumienione. Ostudź całkowicie na kratce.
  • Cukier puder utrzyj z 3 łyżkami gorącej wody. W razie potrzeby dodawaj po trochu resztę wody.
  • Budowanie choinek zacznij od największej gwiazdki, pokryj ją lukrem. Na wierzch dodaj kolejną gwiazdkę tego samego rozmiaru. Znowu pokryj gwiazdkę lukrem i połóż na niej gwiazdkę w mniejszym rozmiarze. Powtarzaj dalej. Na szczycie powinna być oczywiście najmniejsza gwiazdka. Gotowe!
Jak zrobić kruche ciasteczka?

Ciasta i ciasteczka świąteczne na Wigilię i Boże Narodzenie: 10 nowych przepisów

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej