Kruche i delikatne faworki: gwiazda karnawałowego stołu

faworki
Autor: Shutterstock
łatwy
40 min
4

Faworki, inaczej zwane chrustem, to chrupkie ciasteczka o słodkim smaku smażone w głębokim tłuszczu i posypane cukrem pudrem. Bardzo ważnym składnikiem ciasta faworkowego jest ocet lub spirytus, który zapobiega nadmiernemu wchłanianiu tłuszczu. Faworki najczęściej spożywane są w czasie karnawału, tłustego czwartku lub na ostatki.

Polecamy też:

Faworki lane - przepis dla niecierpliwych i zabieganych

Kruche faworki ze śmietaną

Faworki na pianie: przepis na chrust nie wymagający ubijania

Faworki na piwie: przepis na karnawałowy chrust

Puszyste faworki na kefirze: przepis na rosyjskie taratuszki

Faworki z ziemniaków: przepis na przekąskę imprezową

Smażenie pączków - porady. Jak uniknąć wpadek przy smażeniu pączków?

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę przesiać, dodać żółtka, spirytus, śmietanę i szczyptę soli. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i elastyczne, następnie kilkakrotnie ,,zbić" ciasto wałkiem aż pojawią się pęcherzyki powietrza.
  • Gotowe ciasto owinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na około godzinę. Schłodzone ciasto bardzo cieniutko rozwałkować.
  • Wykrawać podłużne prostokąty, każdy naciąć pośrodku wzdłuż i formować faworki przewlekając jeden koniec prostokąta przez wycięty otwór.
  • Smażyć w gorącym tłuszczu na złoty kolor, osączać gotowe ciastka na ręczniku papierowym. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.