Piernik staropolski - tradycyjny przepis na piernik dojrzewający

2021-11-04
Piernik staropolski - tradycyjny przepis na piernik dojrzewający
Autor: thinkstockphotos.com Piernik staropolski przygotowuje się z ciasta dojrzewającego kilka tygodni - nadaje mu to wyjątkowy smak
łatwy
90 min
4

Dojrzewający piernik staropolski z powidłami według tradycyjnego przepisu powinien być pulchny, słodki, o wyraźnie miodowo-korzennym aromacie. Warto wykorzystać sprawdzony przepis na piernik z długo dojrzewającego ciasta, sporządzony według wskazówek naszych babć. Oto, jak zrobić doskonały piernik staropolski na święta Bożego Narodzenia.

Ciasto na ten piernik powinno leżakować ok. 6 tygodni, więc warto je przygotować już na początku listopada. Również piernik, po upieczeniu i przełożeniu gorącymi domowymi powidłami, powinien postać ok. tydzień, by zmiękł i nabrał jeszcze lepszego smaku. Zaręczamy, że choć proces przygotowania piernika staropolskiego jest rozciągnięty w czasie, to jest niezbyt skomplikowany, a efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania. Naprawdę warto!

Macie ochotę na więcej? Polecamy także inne przepisy na wyśmienite pierniki: Piernik z bakaliamiPiernik w czekoladzie oraz Piernik z dyni.

Sprawdź także >>> Jak zrobić piernik? Przepis krok po kroku na smaczne ciasto

SKŁADNIKI

  • 500 g miodu pszczelego
  • 2 szklanki cukru
  • 200 g masła
  • 1 kg mąki
  • 3 jajka
  • 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki soli
  • 2 opakowania przyprawy korzennej do pierników (Jak zrobić domową przyprawę do piernika? Sprawdź tutaj.)
  • 2 łyżki siekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki drobno pokrojonej kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 3-4 posiekane figi
  • 2 łyżeczki siekanych migdałów
  • powidła śliwkowe

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Miód, masło, cukier wrzuć do rondla. Rozpuść na wolnym ogniu.
  • Masę przestudź. Stopniowo dodawaj przesianą mąkę, przyprawy korzenne, jajka i sodę rozpuszczoną w małej ilości przegotowanego mleka. Dokładnie wyrób ciasto.
  • Dodaj do masy bakalie. Połącz wszystkie składniki.
  • Ciasto zawiń starannie ściereczką i umieść w chłodnym miejscu. Najkrócej – na kilka dni, najdłużej – na miesiąc. W tym czasie ciasto będzie dojrzewać i gęstnieć.
  • Dojrzałe ciasto piernikowe podziel na dwie, trzy części. Każdą rozwałkuj, ułóż na natłuszczonej prostokątnej lub kwadratowej blasze (najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia).
  • Piekarnik nagrzej do temperatury 160-180 stopni Celsjusza. Piernik piecz przez 50-60 minut. Pod koniec obserwuj go częściej, by się nie przypalił.
  • Gdy placki ostygną, przełóż je lekko ogrzanymi powidłami śliwkowymi. Na wierzchu dociśnij piernik drewnianą deską, odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce. W tym czasie warstwy piernika się skleją, powidła zwilżą nieco ciasto.
  • Gotowy piernik możesz ozdobić rozpuszczoną polewą czekoladową, płatkami migdałów lub połówkami obranych orzechów włoskich.
W Piernikarni Mistrza Bogumiła w Toruniu