Jabłecznik na kefirze: łatwy przepis na pyszne ciasto z jabłkami

Jabłecznik na kefirze: łatwy przepis na pyszne ciasto z jabłkami
Autor: Shutterstock Łatwa szarlotka na kefirze 
łatwy
30 min
4

Jabłecznik na kefirze to łatwy przepis na pyszne ciasto z jabłkami, które zrobisz w kilka minut. Z czego większość czasu zajmie Ci obieranie jabłek. Polecam to pyszne ciasto na każdą okazję i każdy spadek nastroju! 

Masz apetyt na więcej? Oto kilka super przepisów na szarlotkę!

Ciasto z jabłkami i rodzynkami: przepyszna szarlotka sycylijska

Zjawiskowa szarlotka z jabłkowymi różyczkami

Niemiecki jabłecznik pychota: przepis na idealne ciasto z jabłkami

Obłędne ciasto twarogowe z jabłkami i śliwkami

Szarlatanka: ukraińskie ciasto z jabłkami

SKŁADNIKI

  • 250 ml kefiru
  • 50 g masła
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 5 g proszku do pieczenia (1 łyżeczka)
  • 250 g mąki pszennej
  • 2-3 jabłka, obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone
  • 1 szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ubij jajka z cukrem, połącz z kefirem i roztopionym masłem. Dokładnie wymieszaj i dodaj porcjami przesianą mąkę.
  • Lejące się, jednorodne ciasto wyrabiaj, aż znikną grudki, a na samym końcu dodaj proszek do pieczenia i sól.
  • Wlej połowę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i rozłóż warstwę pokrojonych jabłek.
  • Pozostałe ciasto rozprowadź na plasterkach jabłka i od razu wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej