Greckie ciasto jogurtowe z brzoskwiniami

Greckie ciasto jogurtowe z brzoskwiniami
Autor: Shutterstock.com
łatwy
20 min
8

Greckie ciasta owocowe są przepyszne. Zawierają mniej masła, bo ich bazą jest jogurt. Te pyszne ciasta ucierana robią furorę! Koniecznie wypróbuj biszkoptu na bazie jogurtu z soczystymi brzoskwiniami. Polecam gorąco!

SKŁADNIKI

  • 1 1/2 szklanki mąki uniwersalnej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 60 g zmiękczonego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego
  • 2 brzoskwinie pokrojone w ósemki
  • 1 łyżka cukru pudru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Użyj tortownicy o wymiarach 24 cm. Rozgrzej piekarnik do 180°C. 
  • Posmaruj boki i spód tortownicy masłem lub olejem. 
  • Do średniej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną.
  • W osobnej misce utrzyj masło, cukier i 2 jajka na bardzo jasną i puszystą masę. Wystarczy ubijać przez 2-3 minuty na wysokich obrotach. 
  • Dodaj wanilię i jogurt grecki i kontynuuj ubijanie, aż otrzymasz kremową masę.
  • Utrzymując niską prędkość miksera, doaj mieszankę mąki. Mieszaj tylko do połączenia, nie przesadzaj z ucieraniem.
  • Surowe ciasto przełóż do tortownicy. Udekoruj pokrojonymi brzoskwiniami. Posyp cukrem pudrem.
  • Wstaw do piekarnika. Piecz około 45 minut. Czas pieczenia różni się w zależności od piekarnika. 
  • Gdy ciasto się upiecze, ostudź je (nadal w tortownicy) na ruszcie. Gdy ciasto ostygnie przez około 40 minut, wyjmij ciasto z tortownicy. 
  • Podaj razem z herbatą lub czarną kawą. 
Brzoskwinie – owoce pełne słońca
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej