Ciasto z jabłkami i cynamonową kruszonką. Sekret tkwi w aromatycznej skorupce

Ciasto z jabłkami i cynamonowa kruszonką
Autor: Shutterstock Aromatyczna cynamonowa kruszonka tworzy chrupiąca skorupkę na cieście.
łatwy
35 min
8

Dieta wegetariańska

Ciasto z jabłkami i cynamonową skorupką przygotujesz w okamgnieniu. Potem wystarczy chwila cierpliwości, aż swoje zdziała temperatura i cudowny owocowy deser w mocno jesiennym klimacie wyląduje obok filiżanki popołudniowej herbatki lub kawki, a najlepiej kubka z wieczornym grzańcem. 

SKŁADNIKI

  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
  • 0,5 szklanki oleju
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 kwaskowych jabłek
  • Kruszonka:
  • 0,5 kostki masła
  • 4 łyżki cukru
  • 0,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki cynamonu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę, proszek do pieczenia i cukier wymieszać w misce. Dodać jajka, jogurt i śmietanę i dokładnie połączyć składniki (łyżką lub na najmniejszych obrotach miksera).
  • Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach lu pokroić w kostkę. Dodać do nich łyżkę kaszy manny.
  • Blaszkę posmarować masłem i obsypać kaszą manną, przełożyć do niej ciasto, wyrównać wierzch. Na ciasto wyłożyć jabłka.
  • Przygotować kruszonkę. Mąkę wymieszać z cukrem i cynamonem, dodać masło i ucierać w palcach aż powstaną niewielkie grudki.
  • Kruszonkę wysypać na wierzch ciasta. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 50 min.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?

Galeria: 25 przepisów na szarlotkę, jabłecznik oraz inne ciasta z jabłkami

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej