Amerykanka - najlepsze ciasto, jakie ostatnio jadłam. Wilgotny, puszysty i jędrny placek kakaowy z jabłkami i orzechami

Ciasto amerykanka
Autor: Shutterstock Ciasto amerykanka udekorowane polewą czekoladową i bezikami.
łatwy
45 min
8

To ciasto po prostu mnie urzekło. Chyba wreszcie znalazłam dla siebie deser idealny. Ciasto amerykanka jest cudownie miękkie i puszyste, a jednocześnie wilgotne i z delikatną strukturą orzechów. Placek jest słodki, ale z orzeźwiająca nutką kwaskowych jabłek i aromatem cynamonu i kakao. A do tego mega łatwy i szybki w przygotowaniu. No cudo po prostu, cudo!

SKŁADNIKI

  • 1 kg jabłek
  • 1 duża garść wyłuskanych orzechów włoskich
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5 szklanki cukru do wypieków
  • 4 jajka
  • 1 kostka masła
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • sok z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jabłka obrać, przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić w średniej wielkości kostkę, przełożyć do miski i obficie spryskać sokiem z cytryny. Odstawić.
  • Przesiać i wymieszać ze sobą suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cynamon i cukier wanilinowy. Orzechy grubo posiekać.
  • Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem na gładką, puszystą, jasną masę. Nadal ucierając dodawać po jednym jajku co minutę.
  • Do gotowej masy jajeczno maślanej dodać składniki suche i delikatnie wymieszać łyżką, na koniec oddać jabłka i orzechy.
  • Blaszkę posmarować masłem i wysypać kasza manną, przelać do niej ciasto. Piec 1 godzinę w 180 st. C.
Dlaczego warto jeść orzechy?

Proste przepisy, które zawojowały Tik-Toka! Sprawdź!

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej