Sernik bez spodu - puszysty i delikatny deser z samej masy serowej

Sernik bez spodu - puszysty i delikatny deser z samej masy serowej
Autor: Shutterstock Sernik bez dodatków z innych rodzajów ciasta
łatwy
20 min
8

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Jeśli jesteście fanami sernika w wersji sauté, ten przepis jest dla was. Sernik bez spodu, bez dodatków smakowych, bakalii czy polewy. Sama puszysta i wilgotna masa serowa, która smakuje jak dziecięcy twarożek na słodko.

SKŁADNIKI

  • 1 kg sera (z wiaderka lub trzykrotnie mielony w kostce)
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 kostka masła
  • 0,5 szklanki cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka i ser wyjąć z lodówki godzinę przed przygotowywaniem masy, aby się lekko ociepliły. Sernik wychodzi najlepiej, gdy składniki mają temperaturę pokojową.
  • Masło rozpuścić w rondelku na niewielkim ogniu, a następnie wystudzić.
  • Twaróg utrzeć z jajkami i cukrem, a następnie dodać wystudzone masło oraz mąkę ziemniaczaną. Miksować do połączenia składników.
  • Tortownicę o średnicy 22-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej masę.
  • Sernik wygładzić na wierzchu i delikatnie postukać blaszką o blat, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza, piec 30 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 150 stopni.
  • Piec kolejne 30 minut, po czym wyłączyć piekarnik (nie otwierać go). Ciasto zostawić do wystygnięcia w piekarniku.
  • Po 30 minutach można uchylić lekko drzwiczki, żeby pozbyć się zgromadzonej pary.
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe

Śmiało można powiedzieć, że ile domów, tyle ukochanych przepisów na sernik. Wielu z nas nie wyobraża sobie świąt i innych uroczystych okazji bez sernika. Co prawda serniki kochają też Amerykanie, mają nawet swój kultowy sernik nowojorski, ale Polska chyba wiedzie prym w sernikowych zawodach. Gdy jednak wyjątkowo nie jesteś wielkim fanem tego ciasta (jak ja) może polubisz sernik, który jest czystą wersją tego ciasta - bez dodatku kruchego spodu, bez polewy i kratki z ciasta na wierzchu, bez zbędnych dodatków smakowych. Na dodatek ten sernik jest też łatwy do przygotowania, a składniki na niego kupicie w każdym sklepie. Nie wymaga też skomplikowanych maszynerii, wystarczy zwykły mikser.

Zobacz też galerię: 12 fantastycznych przepisów na pyszne serniki

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej