Ziemniaczane gofry z wędzonym łososiem i śmietaną: wykwintna przekąska za grosze

2021-03-29
Ziemniaczane gofry z wędzonym łososiem i śmietaną: wykwintna przekąska za grosze
Autor: Shutterstock Chrupiące gofry ziemniaczane z łososiem i śmietaną
łatwy
30 min
4

Ziemniaczane gofry z wędzonym łososiem i śmietaną to elegancka przekąska. Gofry bardzo łatwo przygotować. Najdroższym elementem jest wędzony łosoś, ale naprawdę nie potrzeba go zbyt wiele, aby przystawka smakowała. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 400 g ziemniaków
  • 125 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 170 ml mleka
  • 1 pęczek szczypiorku
  • oraz
  • 150 g łososia wędzonego na zimno
  • 100 g śmietany 30%
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 pęczek kopru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, zalać wrzątkiem, osolić i gotować 15 minut. Odcedzić i utłuc lub przepuścić przez praskę. Pozostawić do ostygnięcia.
  • Do ostudzonych ziemniaków dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, jajko i mleko. Wymieszać razem na gładkie ciasto. 
  • Rozgrzać gofrownicę. Kłaść po 2 łyżki ciasta na porcję i zapiekać do zrumienienia.
  • Śmietanę ubić, pod koniec dodać sok z cytryny, aby ją zakwasić. 
  • Podawać gofry z kawałkiem plasterka łososia i łyżeczką bitej śmietany. 
  •  
  •