Terrina z buraka z kozim serem

Terrina z buraka z kozim serem

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Terrina z buraka z kozim serem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Terrina z buraka z dodatkiem koziego sera i sosu chrzanowego to doskonała, bardzo efektowna świąteczna przekąska. Będzie pasowała do stołu wigilijnego i bożonarodzeniowego zarówno jako osobna przystawka na zimno, jak i dodatek do dań rybnych i mięsnych.

Składniki

  • 4 duże buraki

  • sok z 1/2 cytryny

  • kilka łyżek syropu klonowego lub płynnego miodu

  • opakowanie żelatyny

  • sól, pieprz

  • 1 op. koziego twarożku (80 g), lub plasterki twardego koziego sera

  • liście roszponki do ozdoby

  • sos chrzanowy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Buraki dokładnie myjemy, a następnie zawijamy w folię aluminiową, matową stroną na zewnątrz. Pieczemy ok. 45min–60 minut w temp. 200 stopni.

  • Jeszcze ciepłe obieramy ze skórek i miksujemy w malakserze na purée. Dodajemy cytrynę, sól do smaku oraz kilka łyżek syropu klonowego lub miodu.

  • Żelatynę rozpuszczamy w wrzątku. Dodajemy buraczki. Mieszamy i odstawiamy na chwilę by lekko ostygło.

  • Masą napełniamy prostokątną foremkę keksówkę do 2/3 wysokości, wyłożoną folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki na około 2-3 godziny aby masa zgęstniała. Podajemy z kozim twarożkiem lub kawałkami koziego sera, sosem chrzanowym.

  • Możemy dodać do smaku także kawałki orzechów włoskich oraz dla ozdoby – liście roszponki.

Ocena: 0