Gotowany seler naciowy podawany z prażoną bułką tartą
Terrina z buraka z kozim serem
Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com
Terrina z buraka z kozim serem
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 45 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Terrina z buraka z dodatkiem koziego sera i sosu chrzanowego to doskonała, bardzo efektowna świąteczna przekąska. Będzie pasowała do stołu wigilijnego i bożonarodzeniowego zarówno jako osobna przystawka na zimno, jak i dodatek do dań rybnych i mięsnych.
Składniki
4 duże buraki
sok z 1/2 cytryny
kilka łyżek syropu klonowego lub płynnego miodu
opakowanie żelatyny
sól, pieprz
1 op. koziego twarożku (80 g), lub plasterki twardego koziego sera
liście roszponki do ozdoby
sos chrzanowy
Przygotowanie krok po kroku:
Buraki dokładnie myjemy, a następnie zawijamy w folię aluminiową, matową stroną na zewnątrz. Pieczemy ok. 45min–60 minut w temp. 200 stopni.
Jeszcze ciepłe obieramy ze skórek i miksujemy w malakserze na purée. Dodajemy cytrynę, sól do smaku oraz kilka łyżek syropu klonowego lub miodu.
Żelatynę rozpuszczamy w wrzątku. Dodajemy buraczki. Mieszamy i odstawiamy na chwilę by lekko ostygło.
Masą napełniamy prostokątną foremkę keksówkę do 2/3 wysokości, wyłożoną folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki na około 2-3 godziny aby masa zgęstniała. Podajemy z kozim twarożkiem lub kawałkami koziego sera, sosem chrzanowym.
Możemy dodać do smaku także kawałki orzechów włoskich oraz dla ozdoby – liście roszponki.