Terrina z buraka z kozim serem

2021-03-29
Terrina z buraka z kozim serem
Autor: thinkstockphotos.com Terrina z buraka z kozim serem
łatwy
45 min
4

Terrina z buraka z dodatkiem koziego sera i sosu chrzanowego to doskonała, bardzo efektowna świąteczna przekąska. Będzie pasowała do stołu wigilijnego i bożonarodzeniowego zarówno jako osobna przystawka na zimno, jak i dodatek do dań rybnych i mięsnych.

SKŁADNIKI

  • 4 duże buraki
  • sok z 1/2 cytryny
  • kilka łyżek syropu klonowego lub płynnego miodu
  • opakowanie żelatyny
  • sól, pieprz
  • 1 op. koziego twarożku (80 g), lub plasterki twardego koziego sera
  • liście roszponki do ozdoby
  • sos chrzanowy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Buraki dokładnie myjemy, a następnie zawijamy w folię aluminiową, matową stroną na zewnątrz. Pieczemy ok. 45min–60 minut w temp. 200 stopni.

    Jeszcze ciepłe obieramy ze skórek i miksujemy w malakserze na purée. Dodajemy cytrynę, sól do smaku oraz kilka łyżek syropu klonowego lub miodu.

    Żelatynę rozpuszczamy w wrzątku. Dodajemy buraczki. Mieszamy i odstawiamy na chwilę by lekko ostygło.

    Masą napełniamy prostokątną foremkę keksówkę do 2/3 wysokości, wyłożoną folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki na około 2-3 godziny aby masa zgęstniała. Podajemy z kozim twarożkiem lub kawałkami koziego sera, sosem chrzanowym.

    Możemy dodać do smaku także kawałki orzechów włoskich oraz dla ozdoby – liście roszponki.