Tatar warzywny - przepis na znakomity tatar z warzyw

Tatar warzywny - przepis na znakomitego tatara z warzyw
Autor: Shutterstock Tatar warzywny to smaczna wege przystawka.
łatwy
25 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Ortodoksyjni tatarożercy twierdzą, że jak tatar, to tylko z surowego mięsa - wołowiny lub dziczyzny. Inni dopuszczają jeszcze wersje rybne. Tymczasem my dziś proponujemy tatar warzywny - smaczną przystawkę, którą polubią nie tylko jarosze. Polecam dziś smacznego tatara z warzyw.

SKŁADNIKI

  • 1 awokado
  • 2 nieduże marchewki
  • 1 nieduża cukinia
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz
  • 1 ząbek czosnku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Marchewkę ugotować w niewielkiej ilości wody na półtwardo, obrać i pokroić w kosteczkę.
  • Awokado obrać, miąższ pokroić w kosteczkę, cukinię umyć i pokroić w drobną kostkę.
  • Łodygę selera umyć, pokroić drobniutko w kostkę lub plasterki. Warzywa wymieszać.
  • Oliwę wlać do zakręcanego słoiczka z sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem, dodać przeciśnięty czosnek.
  • Słoik zakręcić i przez kilka chwil energicznie wstrząsać, aż powstanie biała emulsja.
  • Sos dodać do warzyw, dokładnie wymieszać.
Czy umami nas mami? Co to jest umami?

Zobacz galerię z przepisami na tatar ze śledzi!

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej